Всички помнят незачетения гол от дузпа на Хулиан Алварес през март на мача Атлетико Мадрид - Реал Мадрид в Шампионска лига. Тогава заради докосване на топката в опорния крак попадението беше отменено, а решението предизвика много коментари. Това бе и причината през юни да бъде направена промяна в правилата, според която при двойно докосване дузпата се пребива.

Освен че докосването с втория крак е нарушение, промяната на траекторията на топката е другата причина за решението.

И дебютът на новото правило беше в снощния финал на европейското първенство за жени между Англия и Испания. Двубоят завърши наравно и спорът за трофея трябваше да бъде решен с дузпи. Още при първото изпълнение Бет Мийд се подхлъзна и топката закачи опорния й крак преди да влезе във вратата на Ла Фурия. Съдийката Стефани Фрапар веднага нареди 11-метровият наказателен удар да бъде повторен, както гласи промяната в правилата. Английската футболистка обаче не успя да вкара при втория си опит, но накрая все пак тя и съотборничките й ликуваха с трофея след пропуските на Испания.