Разследването на смъртта на Диего Марадона извади на бял свят нови шокиращи подробности за последните му минути на този свят.
 
Бившият футболист почина на 60-годишна възраст, след като получи инфаркт в дома си в Тигре на 25 ноември 2020 година. По-рано същия месец, на 2 ноември, Марадона беше приет в болница в Ла Плата и претърпя операция заради кръвен съсирек в мозъка. Впоследствие той е бил изписан за домашно лечение, като съгласието си за това са дали една от дъщерите му и личния му лекар Леополдо Луке, чийто подпис е натежал при вземането на това решение. 
 
 
Порталът Инфобае публикува съдържанието на разговори между Луке и психиатъра на Марадона - Аугустина Косачов, проведени в деня на смъртта на Марадона. Косачов е била в дома на Марадона и е звънннала на Луке с новината, че той вероятно е мъртъв.
 
"Влязохме в стаята и той беше студен. Опитахме се да му направим сърдечен масаж, докато дойде линейката и той сякаш си върна за кратко телесната температура. След това пристигна линейката и сега продължават те, но не ни казват нищо", казва Косачов на Луке по телефона. 
Лекарят обяснява, че пътува към дома му, като междувременно звъни на свой колега, за да му каже, че Марадона е мъртъв, макар това все още да не е било официално потвърдено от спешната помощ. В разговора той нарича легендата - "дебелия".
 
След това Луке се опитва да успокои Аугустина Косачов, че отговорността за случилото се е на семейството.
 
"Направихме, каквото можахме. Те бяха наясно с рисковете. Това са много, много трудни пациенти", казва Луке.
 
Не закъсняха и реакции от страна на членове на семейството на Марадона след публикуваните аудиозаписи. Една от дъщерите му - Далма, заяви, че е отвратена и се надява на справедливост.
 
Записите нямат стойност в съда, но демонстрират колко е бил неискрен Луке, когато е твърдял, че обича Марадона и гледа на него почти като на баща.