Екваториална Гвинея е последният четвъртфиналист в турнира за Купата на африканските нации. Отборът на Хуан Мича поднесе поредната изненада в надпреварата, като елиминира Мали след дузпи. В редовното време и продълженията никой от съперниците не можа да вкара гол, а при дузпите малийците не издържаха на напрежението и отпаднаха.

В спор за място на полуфиналите Екваториална Гвинея ще се изправи срещу Сенегал. Другите четвъртфинални двойки са Буркина Фасо - Тунис, Гамбия - Камерун и Египет - Мароко. 

Мали беше по-добрият отбор и създаде немалко положения пред вратата на Хесус Овоно, но нито едно от тях не се превърна в гол. Тимът на Екваториална Гвинея често прибягваше до нарушения, като по този начин успя да накъса играта и да притъпи натиска на противника.

Ибрахима Коне стреля опасно в 10-ата минута при първата опасна атака на Мали. Малко след това футболистите на селекционера Мохамед Магасуба поискаха дузпа за игра с ръка, но реферът прецени, че в действията на играча на Екваториална Гвинея не е имало умисъл. 

В 41-ата минута съдията посочи бялата точка за дузпа в полза на Мали, но след намесата на ВАР промени решението си. Малийците продължиха да доминират и след почивката. В 58-ата минута Ив Бисума проби в наказателното поле и поднесе топката на крака на Мохамед Камара, който стреля високо в аут.

Влизането на Муса Дженепо и Адама Траоре трябваше да освежи играта на Мали, но отборът не намираше начин да стигне до гол. Шанс имаше отново Камара в 81-ата минута, но и този път футболистът на РБ Залцбург шутира неточно.

В продълженията темпото рязко спадна. Екваториална Гвинея обаче се защитаваше все така организирано и не допускаше сериозно напрежение пред Овоно. Логично се стигна до дузпи.