Игор Беланов, прочутият нападател на киевското Динамо от 80-те години на миналия век и носител на „Златната топка“ през 1986 г., брани родината Украйна с оръжие срещу руските нашественици, съобщи УНИАН.
 
61-годишният бивш футболист, родом от Одеса, е вече част от териториалната отбрана. Той още от началото на руското нашествие активно помага на украинските военни според възможностите си.
 
Сега самият Беланов реши да се присъедини към онези, които защитават страната от нашествието на руски нашественици.
 
Преди ден Беланов публикува снимка с военните и написа: "Удивителна смелост и неизчерпаем боен дух - всичко това и много повече характеризира нашите бойци. Ние сме с вас!"
 
Беланов е двукратен шампион на СССР като част от Динамо Киев, както и трикратен носител на Купата на СССР и два пъти печели Суперкупата на СССР с киевския клубен колос.
 
През 1986 г. печели Купата на носителите на купи (бившият турнир КНК на УЕФА) с киевляни, а през 1988 г. печели „среброто“ на Европейското първенство като част от съветския отбор.
 
Бързакът има 33 мача и 8 гола за тогавашния отбор на Съветския съюз. Играл е още за одеските СКА и Черноморец, а също в Бундеслигата с Борусия Мьонхенгладбах и Айнтрахт Брауншвайг, както и за Мариупол.