Бразилия отново показа, че няма да има никакви проблеми да се класира за Мондиал 2022. Петкратните световни шампиони победиха с 4:1 Уругвай и са убедителен лидер в квалификациите в зона КОНМЕБОЛ с 31 точки - пет повече от втория Аржентина. Над всички на терена на "Арена Амазония" в Манаус беше Неймар, който вкара един от головете и подаде за други два.

Подобно на загубата с 0:3 от Аржентина преди няколко дни, "урусите" отново разочароваха. Първият гол падна в 11-ата минута, когато Неймар от малък ъгъл прокара топката между краката на Себастиан Коатес. Това беше юбилейното попадение номер 70 за звездата ан Пари Сен Жермен с екипа на националния отбор.Гостите постоянно прибягваха до нарушения, за да спират мощните бразилски атаки, но и това не им помогна. В 19-ата минута Неймар шутира, Фернандо Муслера изби, но право на крака на Рафиня, който отблизо не сбърка.

Gulliver/GettyImages
21 снимки

Крилото на Лийдс беше другият най-добър играч в тима на Бразилия. В края на полувремето той много технично се измъкна в наказателното поле, но Муслера спаси удара му. Уругвай създаде само една голова ситуация преди почивката - мощен удар на Родриго Бентанкур, който мина покрай гредата.
 
Оскар Табарес направи тройна смяна на полувремето и в игра влязоха Лукас Торейра, Мартин Касерес и Хоакин Пикерес. В 56-ата минута Кавани вкара гол, но той беше отменен за засада. Малко по-късно Неймар изведе Рафиня, който с прецизен удар в далечния ъгъл покачи резултата на 3:0.
 
В 65-ата минута Муслера отрази изстрел от няколко метра на Габриел Барбоса. Домакините продължиха да създават голови ситуации, а съдията Фернандо Рапалини не им даде дузпа за нарушение на Коатес срещу Неймар.Уругвай все пак стигна до попадение в 77-ата минута, когато Луис Суарес изпълни фаул и с удар по тревата изненада Едерсон. Веднага след това Неймар направи още един пропуск, а после негово центриране стигна до Габриел Барбоса и той насочи топката в мрежата с глава. Първоначално голът беше отменен, но след преразглеждане с ВАР Рапалини се убеди, че няма засада и зачете попадението.
 
Загубата смъкна Уругвай на 5-о място в класирането с 16 точки, колкото има и Колумбия след нулевото равенство с Еквадор. "Урусите" взеха само точка от последните си 3 мача, а през ноември им предстои домакинство на Аржентина. Следващият мач на Бразилия е у дома срещу Колумбия.