Хърватската футболна федерация бе наказана от Европейската футболна централа (УЕФА) за „расистко и дискриминационно поведение“ от страна на феновете на националния тим на страната при последния официален мач преди отпътуването за Световното първенство в Катар.

От УЕФА не конкретизират инцидентите при победата на Хърватия с 3:1 над Австрия в турнира Лигата на нациите през септември, но според информациите става дума за обиди, отправени от зрителите и крайнодесни скандирания.

Част от стадиона ще бъде затворен при следващото домакинство на Хърватия срещу Уелс през март следващата година, когато отборът ще започне участието си в квалификациите за Европейското първенство през 2024-а година.

БГНЕС
31 снимки

Хърватската федерация ще трябва да плати и глоба от 20 хиляди евро за дискриминация и 23 хиляди евро за останалите инциденти във Виена.

Датиращото от дълго време напрежение между хърватските запалянковци и местното футболно ръководство доведе до спиране на мач от Евро 2016 година заради безредици по трибуните.

Хърватия ще играе контрола срещу Саудитска Арабия на 16 ноември в Рияд. Вицешампионите от Мондиал 2018 са в група с Белгия, Канада и Мароко на първенството в Катар.