Един тъжен исторически преглед на най-големите трагедии, разиграли се на футболни стадиони преди, по време и след мач.

5. Стадион "Айброкс парк"

През 1971 г. на мача между Рейнджърс и Селтик на стадион "Айброкс парк" има над 80 000 души. В 90-ата минута Селтик повеждат и фенове на Рейнджърс решават да си тръгнат.

В последната секунда на срещата обаче резултатът е изравнен и сред зрителите настава суматоха. Малко след това хора започват да падат, други да стъпват върху тях. В резултат умират 66 души, а над 200 са ранени.

4. Стадион "Порт Саид"

На 1 февруари 2012 г. на стадион "Порт Саид" в Египет, по време на мача между Ел Масри и Ел Ахли са убити най-малко 72-ма души, а повече от 500 са ранени. Ужасният трагичен инцидент се случва след като хиляди фенове на Ел Масри нахлуват на терена след всеки гол на своя отбор (мачът свършва 3:1 за Ел Масри), както и след последния съдийски сигнал. Запалянковците замерят играчите на противниковия отбор с бомбички, камъни и бутилки, а някои носят и ножове.

След инцидента няколко футболисти и треньори решават да се откажат от футболна кариера завинаги, а първенството на Египет е спряно за две години.

3. Стадион "Хилзбъро"

Това е най-известната футболна трагедия. Ужасът се случва на 15 април 1989 г. на полуфинала за купата на футболната асоциация между Ливърпул и Нотингам Форест на стадион "Хилзбъро" в Шефийлд. Неадекватните действия на полицията да укроти наплива от фенове на е причината за ужасните събития, които завинаги маркират датата, стадиона и живота на хиляди хора. Униформените отварят изход C, което води до нахлуване на голяма група фенове на Ливърпул към сектори, които вече са пълни. Феновете, разположени най-отпред в тези сектори, са притиснати към оградата и започват да се задушават.

Настъпва паника, хора прескачат оградите. Оказва се, че единственото спасение е да се стигне до терена, защото път към изходите няма. В един момент част от оградата рухва и през пролуката започват да бягат фенове, повличайки след себе си припаднали и вече умрели запалянковци. В резултат на тази изключителна трагедия умират 96 души, а 700 са ранени.

2. Стадион "Акра Спортс"

На 9 май 2001 г. на стадион "Акра Спортс" в Гана се случва най-голямата футболна трагедия в Африка. Срещата е между Акра Хартс и Ашанте Котоко. Двата късни гола на домакините, които им носят победа, ядосват феновете на Ашанте, които започват да трошат седалки и да ги хвърлят към терена. Отговорът на полицията не закъснява - униформените пускат сълзотворен газ и обстрелват с гумени патрони. Моментално настъпва паника, която води до смачкване на хора в опита на множеството да избяга. В резултат от задушаване живота си губят 127 души. Последвалият доклад констатира, че полицията е превишила правата си, повечето входове са били заключени, а мединските екипи са напуснали стадиона много преди края на мача.

1. Стадион "Насионал"

24 май 1964 г. е датата на най-тежката трагедия, която историята на световния футбол познава. Перу е домакин на Аржентина в квалификационен мач за Олимпийските игри в Токио. Гостите водят с 1:0 шест минути преди края, а уругвайският съдия Анхел Едуардо Пазос отменя изравнителен гол за отбора на Перу. Това ядосва феновете, които тръгват да нахлуват на терена. Полицаите използват сълзотворен газ, за да ги спрат. Естествено, предизвиква се паника и хората се втурват обратно към изходите на стадиона, до които се стига по стълби надолу...

Те обаче са затворени. Паникьосаните зрители се блъскат към изходите, без да знаят, че най-отпред - на затворените изходи и по стълбите към тях има притиснати хора. Този ужас не се вижда от никого. В един момент изходите поддават на натиска и се отварят, буквално изхвърляйки тела на улицата. Официалната бройка на жертвите е 328.