Англия победи Италия с 2:1 в първия си мач в Група "C" от квалификациите за Европейското първенство през 2024-а година. Деклан Райс даде преднина на "трите лъва" в 13-ата минута. Хари Кейн удвои от дузпа в самия край на първото полувреме.

Второто полувреме започна отлично за "адзурите", след като Матео Ретеги върна едно попадение в 56-ата минута. В 78-ата Люк Шоу си изкара втори жълт картон в рамките само на минута и така остави Англия с човек по-малко. Все пак "трите лъва" удържаха преднината си и тръгнаха с победа в Група "C".

Така Англия взе донякъде реванш от Италия, след като двата тима се срещнаха на финала на Евро 2020, а "адзурите" триумфираха тогава след изпълнение на дузпи. Хари Кейн пък си тръгна и с историческо постижение, след като се превърна в голмайстор номер 1 с екипа на Англия. 


Gulliver/GettyImages
75 снимки

Първият изстрел бе към вратата на Пикфорд още преди да изтече третата минута на мача. Той бе дело на Ди Лоренцо, който се опита да засече центриране, но не успя да нацели добре топката. Тя мина встрани от целта, без да застраши стража на "трите лъва".

В 8-ата минута и Англия създаде първата по-добра възможност пред Донарума. Атаката на гостите завърши със слаб удар на Букайо Сака, който вратарят спаси без проблеми.

Пет минути след това Джуд Белингам спечели доста пространство с топка в крака и пробва изстрел извън наказателното поле на "адзурите", но стражът на Италия извади страхотно. Последва корнер, при който топката се озова в свободния Хари Кейн на далечната греда. Той пробва изстрел, който бе блокиран, а топката след това попадна в Деклан Райс. Халфът не сбърка и изпрати кълбото в мрежата на Донарума за 1:0.

В 20-ата минута Хари Кейн се озова отдясно и потърси с остро центриране Джуд Белингам, който добре се включи в пеналтерията на Италия, но не успя да стигне до подаването на нападателя. В 28-ата минута Сърджан Йованович показа първия жълт картон и той бе за Деклан Райс заради бавене на игра. 

Калвин Филипс си пробва късмета с шут извън наказателното поле на Италия. Ударът му в 32-ата минута обаче мина встрани от вратата и отново намеса на Донарума не бе нужна. Три минути по-късно "адзурите" се опитаха да стигнат до по-опасно положение пред вратата на Пикфорд с центриране на Спинацола към Ретеги, който обаче не успя да стигне до топката, за да нанесе изстрел. 

В 39-ата минута Ретеги получи друг шанс да стреля, но опитът му бе блокиран, а топката попадна в краката на Спинацола, който пък прехвърли вратата с удара си. 

Хари Кейн и целият състав на Англия имаха сериозни претенции за дузпа в 41-ата минута, когато след корнер топката срещна ръката на Ди Лоренцо в собственото му наказателно поле. Ситуацията бе преразгледана с ВАР, а сръбският рефер бе извикан на монитора край тъчлинията, за да види лично положението, след което отсъди дузпа за "трите лъва". С изпълнението се нагърби Хари Кейн, който бе точен от бялата точка, за да удвои преднината на гостите.

Секунди след второто попадение на "трите лъва", Джак Грийлиш бе намерен от Кейн и футболистът на Манчестър Сити се озова на опразнена врата, но не успя да уцели добре топката, която мина встрани от целта. 

Втората част започна с добра ситуация за Италия. Пелегрини на два пъти бе близо до това да нанесе опасен изстрел след корнер, но "трите лъва" се справиха. В 53-ата минута пък Деклан Райс бе много близо до това да си изкара втори жълт и червен картон след опасно влизане, но на полузащитника му се размина. 

В 56-ата минута Италия се върна в мача. Дебютантът за "адзурите" Матео Ретеги бе намерен в пеналтерията на Англия и не сбърка, а прати топката покрай Пикофорд, за да намали на 1:2.

В следващите минути "адзурите" натискаха повече вдъхновени от попадението на Ретеги. В 77-ата минута Матео Политано бе близо до това да се пребори с Люк Шоу и да стреля с глава след центриране отляво, но все пак италианецът се размина с топката и не успя да нанесе изстрел. 

В 78-ата минута Люк Шоу получи жълт картон и само секунди след това бранителят си заслужи и втори жълт картон заради нарушение срещу Матео Ретеги. Реферът Йованович изгони Люк Шоу и така Англия остана с човек по-малко на терена. 

"Адзурите" натиснаха сериозно в последните минути и изсипваха топки в пеналтерията на Англия, но "трите лъва" издържаха на обсадата и си тръгнаха с победа. 

FTИТАЛИЯ - АНГЛИЯ 1:2

0:1 Деклан Райс 13'

0:2 Хари Кейн 44'

1:2 Матео Ретеги 56'

Съставите на двата отбора:

Италия: Джанлуиджи Донарума, Джовани ди Лоренцо, Рафаел Толой, Франческо Ачерби, Леонардо Спинацола, Николо Барела, Жоржиньо, Марко Верати, Доменико Берарди, Матео Ретеги, Лоренцо Пелегрини

Селекционер: Роберто Манчини

Англия: Джордан Пикфорд, Люк Шоу, Хари Магуайър, Джон Стоунс, Кайл Уокър, Калвин Филипс, Деклан Райс, Джуд Белингам, Джак Грийлиш, Букайо Сака, Хари Кейн

Селекционер: Гарет Саутгейт