Шведският арбитър Йонас Ериксон е ръководил първия международен мач на Кристиано Роналдо преди 20 години. Тогава португалецът реализира в дебюта си за своята родина. „Нямах идея, че това е първият му мач, защото помня много играчи на Португалия от тази генерация. Помня всички и целия мач, защото това беше първата среща, която свирих извън пределите на Швеция”, каза Ериксон, който тогава е бил на 26-годишна възраст, пред агенция Lusa.

Кристиано Роналдо и Ериксон стартират своите международни кариери на 24-и февруари 2001-а година, когато отборът до 15 години на Португалия побеждава с 2:1 Южна Африка с 2:1 с голове на Диого Андраде и настоящият нападател на Ювентус, като и двете попадения падат през първата част на стадиона в Торес Новаш.

„Да ръководя този мач бе много важна стъпка за мен в живота и кариерата ми, защото за първи път се срещнах с интернационални играчи, които говорят различни езици. Същевременно разполагаха със страхотни качества в играта и всеки искаше да спечели в опита си да стигна професионалния футбол и най-високото ниво”, каза Ериксон.

Йонас Ериксон

източник: Gulliver/GettyImages

Тогава Кристиано е едва на 16 години и играе за юношите на Спортинг Лисабон и е бил забелязан, а Ериксон има снимка на терена с капитаните – Уго Монтейро и Лайс Дейвид от Южна Африка. „Спомням си Роналдо добре, защото той беше отличен играч, но и защото свирих толкова много негови мачове между 2012 и 2018-а година. През това време срещнах много талантливи хора, с отлични умения, но които не успяха да направят последната стъпка за себе си пред света, докато Кристиано го направи по невероятен и уникален начин. Това е през цялата му кариера”, подчерта реферът.

Сега на 46-годишна възраст и 20 години по-късно скандинавецът реагира с усмивка на шанса да бъде вторият най-прославян човек от игралния лист на тази среща за второто издание на Международния турнир на Торес Новас и Рио Маор, като се има предвид, че той е свирил мачове на Мондиали, Европейски първенства и в Шампионската лига.

Кристиано Роналдо

източник: Gulliver/GettyImages

„Привилегия е да следя кариерата му от първия международен мач и първият гол, но има една забавна история през 2012-а година. Тогава имах мач от Шампионската лига и той се обърна към мен: „Моля, г-н Ериксон, може ли да ми дадете топката?”, спомня си Ериксон, признавайки, че не разбира по това време причината за щенията на португалеца. Тя е първият хеттрик на Роналдо в Шампионската лига на 3-и октомври 2012-а година, когато Реал Мадрид бие с 4:1 Аякс в Амстердам във втори мач от група D на надпреварата.

„Тогава мислих, че той е вкарал много пъти вече хеттрици, но съм се бъркал, защото това беше първият негов в ШЛ. Казах му – „разбира се, ето ти топката”. Друга среща с него беше, когато на Европейското първенство през 2016-а свирих полуфинала с Уелс, когато Португалия би с 2:0, а тогава той вкара фантастичен гол, след като прелетя над опонента си”.

Кристиано Роналдо и Йонас Ериксон

източник: Gulliver/GettyImages

Йонас Ериксен признава, че е щастлив с това, което е постигнал като съдия във футбола, признавайки, че е постигнал целите си, мечтите, както и изминатият дълъг път в играта. Сега той помага на млади рефери в Швеция и работи с шведската асоциация.

Като млад рефер, Ериксон отново се среща с Роналдо през 2002-а година на Европейското първенство до 17 години на УЕФА, когато гони тогава младият нападател на Португалия в мач с Франция. „Вярно е и го помня това, защото имам добра памет. Той получи по един жълт картон в двете полувреме. Спомням си, че беше много разочарован, защото изрита силно топката след сигнала. Беше ясно, че ще получи втори жълт картон и бе разстроен, защото Португалия губеше мача тогава срещу Франция (0:2). В последния мач от групата пък бях четвърти съдия и той се върна в игра. Личеше си, че беше ядосан, аз също щях да бъда след това действие на съдията, но той реагира добре към мен. Искам да му благодаря за тези спомени”, завърши шведският рефер.