Крилото на Брайтън Каору Митома беше включен в разширения състав на националния тим на Япония за Купата на Азия, която започва през този месец, съобщи Ройтерс. Митома попадна в отбора въпреки контузията на глезена.

Селекционерът Маджиме Мориясу включи 26-годишния футболист в състава от 26 играчи, в който попаднаха още играчът на Ливърпул Ватару Ендо, защитникът на Арсенал Такехиро Томиясу и Такефуса Кубо от Реал Сосиедад.

"Не знам дали Митома ще бъде готов за първия мач, но той се възстановява добре и очаквам да е готов още за срещите от групата", каза Мориясу пред репортерите.

Мениджърът на Брайтън Роберто Де Дзерби изказа съмнения относно възможността японеца да се възстанови за турнира, който ще продължи до 10 февруари, след като той се контузи по време на мача срещу Кристъл Палас на 21 декември (1:1).

Япония има за цел да спечели Купата на Азия за рекорден пети път, като тимът е вдигал титлата през 1992, 2000, 2004 и 2011. Мориясу изведе "самураите" и до финала през 2019, но тимът загуби от Катар.

Нападателят на Селтик Киого Фурухаши ще бъде сред тези, които ще пропуснат турнира, както и Дайчи Камада от Лацио и халфът на Фортуна Дюселдорф Ао Танака. Изключването на Танака, който вкара победния гол за Япония в мача срещу Испания на Световното първенство през 2022, бе изненада, след като футболистът игра и в контролата срещу Тайланд, спечелена с 5:0 днес.

Япония ще започне участието си на Купата на Азия с мач срещу Виетнам на 14 януари, като съперникът е воден от бившия селекционер на японците Филип Трусие. В групата са още тимовете на Ирак и Индонезия.