Мишел Платини подаде жалба срещу президента на ФИФА Джани Инфантино, съобщават световните агенции. Във вторник беше публикувано изявление от името на Платини, който беше начело на УЕФА, а Инфантино беше негов подчинен.

Адвокатите на един от най-великите футболисти за всички времена казаха, че са подали жалба във Франция, като се твърди, че Инфантино е търгувал с влияние и Марко Вилигер, директор във ФИФА до 2018 година, е бил негов съучастник.

Мишел Платини поиска от френските прокурори да потърсят международно сътрудничество, за да разпитат Джани Инфантино, Вилигер и четирима други мъже в Швейцария, включително бившия главен прокурор Михаел Лаубер.

Твърди се, че наказателната жалба е била подадена на 17 ноември, две седмици след обвинението в измама на Платини и бившия президент на ФИФА Сеп Блатер в Швейцария. Този случай се отнася за плащане през 2011 година от два милиона швейцарски франка (тогава два милиона долара) на Платини, което доведе до забрана на двамата работят във футбола през 2015 година. Инфантино беше избран за президент на ФИФА седмици по-късно.

Процесът срещу Сеп Блатер и Мишел Платини е във федерален наказателен съд в Швейцария се очаква да започне през тази година.