Треньорът на Шахтьор Донецк Мирча Луческу стана поредната фигура, която призова за мир в Източна Украйна. Изявлението на румънският специалист идва с цел да бъде избегнато преместването на клуба в друг град заради кризата с обявеното отцепване от украинската държава.

През април тази година проруски сепаратисти обявиха Република Донецк и поеха контрола върху важните аднимистративни сгради в града, разположен в източната част на Украйна.

източник: Gulliver/Getty Images

„Бихме искали да играем мачовете си на нашия стадион”, каза Луческу пред медиите. „Надавям се всички страни в конфликта да стигнат до споразумение.  Искам хората да се върнат към простичките си щастливи моменти в живота – работа, семейство, ходене на училище, култура, спорти и свободно време.”

„Шахтьор е символ на Донецк и Донецкия регион”, коментира изпълнителният директор на Шахтьор Сергей Палкин. „Затова трябва да направим каквото е нужно, за да възстановим мира тук, да сложим край на кръвопролитията и да започнем преговори. Така хората ще могат спокойно да се разхождат из града, а отборът – да играе на „Донбас Арена”, допълни той.