Самолетът, който превозваше футболистите на Шапекоензе и катастрофира в околностите на Меделин е бил използван от Лионел Меси и националния отбор на Аржентина преди по-малко от три седмици.

„Гаучосите“ са летели със същия самолет на 10 ноември, когато са се прибрали в родината си след загубата с 0:3 от Бразилия в световните квалификации.

След поражението в Бело Оризонете, Меси и компания са използвали самолета, за да се приберат в Есеиса.

Самолетът, в който са пътували 72 пасажери и 9 души екипаж, се разби близо до летището в Меделин.

Причините за инцидента остават неясни, като според непотвърдени информации, става въпрос за електрически проблем или за свършване на горивото.

Сред загиналите е бившият защитник на ЦСКА Филипе Машадо. 32-годишният Машадо игра за "армейците" в периода 2007-2009, като стана шампион на България през 2008 година, а също така спечели и Суперкупата на страната.

Сред оживелите са вратарите Данило и Джаксън Фолман и защитникът Алан Рушел. Другите оцелели са една от стюардесите, масажистът на отбора, както и бразилският журналист Рафаел Хензел, който пътувал с тима.

Спасителната операция е затруднена заради силен дъжд и гъста мъгла в района. Шапекоензе трябваше да играе в четвъртък срещу колумбийския Насионал Меделин в първи финален мач от турнира по футбол за Копа Судамерикана.

Шефът на полицията Хосе Херардо Азеведо потвърди, че петима са оцелелите след катастрофата, а 76 са загиналите.