ФИФА раздаде големите си награди - The Best. На церемонията в Лондон за най-добър футболист бе награден Лионел Меси.

Интересното е, че за гласуването се взимат под внимание постиженията на футболистите между 19 декември 2022 и 20 август 2023, което означава, че световното първенство в Катар 2022, на което Аржентина триумфира на практика няма никаква стойност при гласуването. Меси все пак бе избран пред Килиан Мбапе и Ерлинг Халанд, който спечели требъл с Манчестър Сити.

Звездата на Интер Маями реши да не присъства на церемонията, а вместо това остана в САЩ, за да се готви със съотборниците си.

При жените за номер 1 беше избрана Айтана Бонмати. Тя беше част от състава на Испания, който вдигна световната титла, а с клубния си отбор Барселона вдигна титлата в Испания и трофея в Шампионската лига.

БГНЕС
53 снимки

Наградата за най-добър треньор за годината получи Хосеп Гуардиола

Испанският специалист изведе Манчестър Сити до исторически требъл през изминалия сезон. "Гражданите" триумфираха във Висшата лига, Шампионската лига и ФА Къп.

Останалите номинирани в тази категория бяха Лучано Спалети, който изведе Наполи до титлата в Серия А след 33-годишна пауза, както и Симоне Индзаги, с когото Интер стигна до първи финал в Шампионска лига след 13 години.

Последва обяваването на идеалния отбор на годината. В него цялата защита е съставена от футболисти на Ман Сити, а представителите на "гражданите" са общо шестима. 

Идеалният отбор на годината:

Вратар: Тибо Куртоа 

Защитници: Кайл Уокър, Джон Стоунс, Рубен Диаш 

Халфове: Бернардо Силва, Джуд Белингам, Кевин Де Бройне 

Нападатели: Лионел Меси, Ерлинг Холанд, Килиан Мбапе, Винисиус Жуниор

Наградата за най-добър треньор за годината при жените получи Сарина Вигман

Нидерландката изведе Англия до финала на Световното първенство, който обаче беше загубен от Испания. Все пак Вигман грабна приза за втора поредна година. 

След това бе обявен и идеалният отбор при дамите

Вратар: Мери Ъртс 

Защитници: Олга Кармона, Луси Бронз, Алекс Грийнууд 

Халфове: Кира Уолш, Алесиа Русо, Уорън Джеймс, Ела Туун, Айтана Бонмати 

Нападатели: Алекс Морган, Сам Кър

Наградата за най-добър вратар при жените спечели Мери Ърпс

Тя игра финал с Англия на Световното първенство. 

Наградата за най-добър вратар при мъжете получи Едерсон

Очаквано бразилецът грабна приза след страхотния сезон с Манчестър Сити, в който "гражданите" стигнаха до исторически требъл. Стражът имаше ключов принос за успехите на английския клуб. Останалите номинирани за приза бяха Тибо Куртоа и Ясин Боно.

Наградата за феърплей отиде при националния отбор на Бразилия. Футболистите на "селесао" подкрепиха съотборника си Винисиус Жуниор в борбата му срещу расизма.

Наградата за най-красив гол - "Пушкаш", бе за Гилерме Мадруга. Бразилецът реализира зрелищно попадение със задна ножица, което беше предпочетено пред головете на Хулио Енсисо и Нуно Сантош. 

Наградата за най-страстен фен отиде у почитателя на Клуб Атлетико Колон Иниго Даниел "Тото" Инигес, който гледа бебето си по време на мач и го храни. Аржентинецът се появи на сцената със сина си и предизвика умиление сред всички присъстващи в залата.

Бразилската легенда Марта получи специална награда от ФИФА за приноса си към женския футбол. 37-годишната нападателка има 175 мача и 115 гола за Бразилия. Тя е рекордьорка по голове на световни първенства при дамите. Марта е ставала най-добра футболистка на ФИФА цели 6 пъти (2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2018).