Последните часове от живота на Диего Марадона са пълни с неясноти. Футболната легенда почина в сряда по обяд аржентинско време от сърдечен арест. Това се случи в дома му край Буенос Айрес, където той се възстановяваше след операция. За него през цялото време е била осигурена медицинска грижа от компания Medidom, като на смяна е била по една сестра.

Според информацията Дон Диего е издъхнал в смяната на Даяна Жисела. Въпросната сестра обаче обяви, че е била принудена от шефовете си да даде фалшиви показания пред прокурора, който води разследването.

Жисела застъпва на смяна в 06:30 часа и твърди, че до обяд изобщо не е влизала в стаята на Марадона. В същото време нейната компания я принудила да каже, че в действителност го е правила.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

В записките от нейната смяна пише следното:

06:30 часа: пациентът си почива
07:30 часа: чува се движение из стаята, както и диуреза (б.р. - усилено отделяне на урина) в преносимата тоалетна
08:30 часа: пациентът продължава да си почива
09:20 часа: пациентът отказва да му бъдат направени важни измервания

Както обаче сестрата твърди, това явно е написано под давление на нейните ръководители. В същото време жената е категорична, че изобщо не е влизала в стаята, защото искала да остави Марадона да се наспи. Тя уточнява, че при застъпването си в 06:30 часа е чула движение из стаята.

По обяд в дома пристигат други двама лекари - Сузана Госачов и Карлос Диас, със задачата да извършат рутинен преглед. Точно те влизат при издъхналия вече 60-годишен мъж. За това в доклада пише следното:

“Госачов и Диас пристигнаха в 11:55 часа. След няколко почуквания по вратата пациентът не отговаря. В 12:10 часа беше установено, че пациентът няма пулс. Оказана му беше кардио-пулмонарна първа помощ (сърдечен масаж и изкуствено дишане).”

24 снимки

Преди Жизела през нощта дежурен е бил Рикардо - нейн колега. Пред прокурора той обяснил, че в края на неговата смяна в 06:30 часа е видял Марадона, който си спял в леглото и дишал нормално.

В четвъртък адвокатът на Дон Диего - Матиас Морла, коментира, че в последните си 12 часа Марадона е останал без медицински надзор и затова призова прокуратурата да се намеси. Той дори каза, че на линейката е бил необходим повече от половин час, за да стигне до адреса. Разследването обаче доказва, че медицинският екип е пристигнал на 11-ата минута от обаждането - точно в 12:28 часа.

Според аутопсията световният шампион е издъхнал около обяд.