Футболистите на Цървена звезда успяха да се класират за груповата фаза на Шампионската лига. Звезда направи 2:2 като гост на Залцбург в реванша от плейофите и след 0:0 в първия мач в Белград, заради головете на чужд терен сръбският тим си осигури продължаване напред в групите на Шампионската лига за първи път в историята си.

Домакините от Залцбург поведоха с 2:0 в началото на второто полувреме, но с два гола в рамките на минута – в 65-ата и 66-ата гостите от Цървена звезда изравниха до 2:2. Попаденията за австрийския тим вкара Мунас Дабур, а за сръбският гранд се разписа Бен Мохамед.

Първото полувреме бе в полза на домакините, които успяха в самия му край да вземат гол аванс. Иначе в 14-ата минута Андре Рамальо пропусна добра възможност, стреляйки от далечно разстояние.

Пет минути по-късно Патсон Дака намери добре топката и стреля, но стражът на Звезда Милан Борян внимаваше. В 30-ата минута Неманя Радонич отправи удар към вратата на РБ Залцбург, но прати топката над гредата.

Милан Борян отново спаси вратата си в 42-ата минута, но в 45-ата Мунас Дабур успя да преодолее стража и даде преднина на Залцбург за 1:0.

Ситуацията стана още по-тежка за гостите, тъй като в 49-ата минута РБ Залцбург получи правото да изпълни дузпа и Мунас Дабур покачи на 2:0 за домакините.

9 снимки

Напрежението се покачи в 61-ата минута, когато след сблъсък между Диадие Самасеку и Милан Павков и двамата паднаха на земята, хърватинът от Залцбург Понгачич закачи Павков, което пък предизвика гнева на Ненад Кръстичич. Последният едва бе овладян от съотборниците си и получи жълт картон.

За Цървена звезда обаче тепърва предстоеше най-емоционалната минута. Първо в 65-ата Мохамед Бен намали на 1:2 със страхотен изстрел.

В 66-ата падна вторият гол за сърбите. Милош Дегенек и Бен Мохамед бяха в центъра на събитията, а вторият отклони топката във вратата на Залцбург за втори път.

Близо 10 хиляди сръбски фенове по трибуните изпаднаха в екстаз.

Домакините имаха отличен шанс отново да излязат напред в резултата в 79-ата минута, но Милан Борян се прояви отново с изключително спасяване след удар на Рейнолд Ябо.

Същото се случи и в продължението, когато пак Борян бе непреодолим и в крайна сметка гостите, със състав изграден предимно от сръбски ирачи, ликуваха.

След последния съдийски сигнал мнозина фенове на Цървена звезда нахлуха на терена, за да празнуват с футболистите.