Капитанът на Уелс Гарет Бейл сподели, че скокът му в Мейджър Лийг Сокър (МЛС) му дава най-добрия шанс да играе на Европейското първенство през 2024 и дори на Световното две години по-късно. Дългогодишното крило на Реал Мадрид и Тотнъм бе официално представено в понеделник след първата си тренировка като играч на Лос Анджелис ФК, където парафира договор до 2023, но се надява на по-дълъг престой.

„Имам много години пред себе си. Не мога да дойда тук просто за шест или 12 месеца. Дойдох тук, за да бъда в отбора възможно най-дълго“, започна той.

Петкратният победител в Шампионската лига даде да се разбере, че приключението му в МЛС не е планирано като спирка по пътя към отказване от спорта.

„Искам да се справя възможно най-добре и да се опитам да оставя отпечатъка си върху това първенство, върху този тим. Очаквам с нетърпение бъдещето, не е просто нещо кратко“.

БГНЕС  / BGNES
15 снимки

Бейл, който навършва 33 в събота, вижда МЛС като най-добрия му път да играе за Уелс отвъд тазгодишното световно първенство, първо за страната от 64 години насам. Целта му е да играе на Евро 2024 и на Мондиала през 2026, който ще бъде приет от САЩ, Мексико и Канада.

„Това ми дава и най-добрата възможност да отида на следващото европейско първенство, може би дори по-далеч, така че планът ми е да работя усилено. Имаме страхотни намерения за в бъдеще, които ще ме вкарат в инерция и да се надяваме, че ще издържа колкото се може по-дълго. Това, че съм тук, ми дава най-добрия шанс да стигна Европейското – и може би дори Световното. Това е целта ми. Усещам, че съм тук, за да бъда с голяма роля“, продължи уелсецът.

Бейл похвали МЛС, казвайки, че първенството е по-добре отколкото си мислят европейците.

„Нивото тук наистина се подобрява. Много по-добро отколкото си мислят хората в Европа. Това е първенство, което наистина се намира във възход“. Той ще бъде изправен пред предизвикателства като времеви зони и сезон, който стартира през февруари и завършва октомври месец плюс плейофите. „Преходът не е много лесен, но очаквам с нетърпение предизвикателството. Да бъдеш в средата на сезон е малко по-различно, но чувствам, че запазих формата си в Европа след края на сезона и мога да стартирам моментално на високи обороти“.

Крилото, което спечели 19 трофея за девет сезона с екипа на Реал Мадрид, се надява да донесе титли и купи на ЛАФК след първите си тренировки с новите съотборници.

„Първата ми тренировка днес беше невероятна, първата крачка да се надяваме към едно дълго приключение. Нямах търпение да стартирам. Трябва да направя няколко тренировки, за да бъда готов. Играчите ме приветстваха много топло и да се надяваме, че ще мога да им помогна“. Следвайки стъпките на звезди от ранга на Дейвид Бекъм и Пеле, Бейл иска да популяризира допълнително футбола сред феновете в САЩ. „Искам да помогна за израстването на футбола в САЩ. За играчи, които са преживели много в кариеритеси, мисля, че имаме отговорност да спомогнем за развитието на играта по целия свят“.

Той не скри и вълнението си относно очакваното назначение на бившия нападател на Англия и Манчестър Юнайтед Уейн Рууни начело на ДиСи Юнайтед.

„Страхотно е за МЛС и спорта в САЩ да идват големи имена и хора като него. Чудесно е да бъда част от всичко това“, завърши уелското крило.