Звездата на Аржентина - Лионел Меси, опита да обясни какво се е случило на приятелската среща на неговия клубен Интер Маями в Хонконг. Неговото отсъствие в мача доведе до сериозни критики от страна на фенове и дори държавници в Китай, а една от причините бе, че той игра няколко дни по-късно в двубой в Япония.

„Прочетох и чух много неща за това, което се случи след мача в Хонконг. Затова исках да направя това видео, за да дам истинско обяснение и да избегнем да четем неверни неща“, заяви Меси в специално видео за китайската социална медия Weibo.

„Както всички знаят, исках да играя. Искам да играя във всеки мач. Чух, че не съм искал да играя поради политически причини и много други неща, които нямат нищо общо с това. Ако беше такъв случаят, нямаше да пътувам до Япония или Китай, а съм го правил много пъти. Винаги съм имал много близки отношения с Китай. Правил съм много неща там: интервюта, контроли, събития и мачове с Барселона и аржентинския национален отбор“.

„Както казах и на пресконференцията, имах възпаление на адуктора и не можех да играя. Почувствах го по време на първия мач, в който участвах в Саудитска Арабия. Опитах да играя във втория, но ситуацията се влоши. Опитах в деня преди мача да взема участие в тренировката, за да бъда там за всички тези хора. Направих, на каквото бях способен, и играх с децата, но не можех да играя в мача, защото не се чувствах комфортно“.

„Няколко дни по-късно се почувствах по-добре и затова играх в контролата в Япония, за да продължа да се подобрявам и да се подготвям за това, което ми предстои. Трябваше да играя, за да си върна малко от ритъма. Вече казах това, но усетих, че е важно да го повторя след всичко, което беше казано. Искам да изпратя моята любов към китайците - чувство, което винаги съм имал към тях. Надявам се да се видим скоро”, се казва още в изявлението на Меси.