Супервездата на Аржентина и Пари Сен Жермен - Лионел Меси, спечели наградата за най-добър футболист за 2022-а година FIFA The Best. Това се случи на изискана церемония във френската столица Париж. Аржентинецът, който изведе своята родина до световната титла в Катар победи съотборника си в ПСЖ и съперник на финала на Мондиала - Килиан Мбапе, а другият претендент за наградата бе носителят на „Златната топка“ и капитан на Реал Мадрид - Карим Бензема.

Gulliver/GettyImages
99 снимки

35-годишният Меси получи наградата за трети път след 2009-а и 2019-а година, наследявайки полския нападател Роберт Левандовски, който спечели през 2020-а и 2021-а година.

Наградата, за която гласуват треньорите и капитаните на националните отбори, журналистите, а също и феновете, е признание за годината, в която бившата звезда на Барселона увенча славната си кариера, като изведе Аржентина до победа на Световното първенство. Меси вкара два пъти в епичния финал в Доха, когато Аржентина победи Франция с дузпи, въпреки че Мбапе вкара хеттрик при забележителното равенство 3:3.

Той получи и „Златната топка“ на Мондиала, въпреки че Мбапе стана голмайстор на турнира с осем гола, с един повече от Меси.

БГНЕС / BGNES
21 снимки

„Тази година беше просто луда за мен, за да мога да постигна мечтата си, за която се борих толкова упорито. В крайна сметка я получих и това е най-прекрасното нещо, което се е случвало в кариерата ми“, каза Меси за победата си на Световното първенство, докато получаваше наградата си.

„Това е мечта за всеки футболист, но нещо, което много малко могат да сбъднат", добави Меси.

Той седеше в парижкия театър между Мбапе и съпругата му Антонела Рокуцо.

Церемонията за наградите FIFA The Best, 27.02.2023 г.

източник: БГНЕС / BGNES

При избора във всички категории при мъжете за FIFA The Best се взимаше предвид представянето на номинираните в периода между 8 август 2021-а и 18 декември 2022-а година. 

На церемонията във френската столица бяха обявени победителите в още няколко категории при мъжете и при жените. Най-важните сред бяха следните:

Gulliver/GettyImages
100 снимки

1. „Най-добра футболистка“ - Алексия Путейяс (Барселона / Испания)

2. „Най-добър треньор“  - Лионел Скалони (Аржентина). 

3. „Най-добър вратар“ - Емилиано Мартинес (Аржентина / Астън Вила). 

4. „Най-красив гол“: наградата „Пушкаш“  - Марчин Олекси. 

5. Отбор на годината при мъжете: Тибо Куртоа (Белгия и Реал Мадрид), Ашраф Хакими (Мароко и Пари Сен Жермен), Върджил ван Дайк (Нидерландия и Ливърпул), Жоао Кансело (Португалия и Байерн Мюнхен), Кевин де Бройне (Белгия и Манчестър Сити), Каземиро (Бразилия и Манчестър Юнайтед), Лука Модрич (Хърватия и Реал Мадрид), Лионел Меси (Аржентина и Пари Сен Жермен), Карим Бензема (Франция и Реал Мадрид), Ерлинг Халанд (Норвегия и Манчестър Сити), Килиан Мбапе (Франция и Пари Сен Жермен).

БГНЕС / BGNES
95 снимки


Водещ на пищната церемония беше бившият английски национал Джърмейн Джинас. Вечерта започна с реч на президента на ФИФА - Джани Инфантино, който определи Световното първенство в Катар за най-доброто в историята. Той естествено почете паметта на починалия в края на миналата година Крал на футбола - Пеле, както и на други две легенди на футбола, които ни напуснаха наскоро - Синиша Михайлович и Джанлука Виали.

„Пеле винаги е бил вдъхновение за мен. Ще го запомня като скромен човек. В един от най-трудните моменти в живота ми той беше до мен и ми помогна със съветите си. Винаги е бил мъдър. Той успяваше да игнорира омразата. Значението му за Бразилия е огромно“, заяви Роналдо по адрес на покойния си сънародник.

БТА / BTA
81 снимки

Феномена връчи и специална награда на съпругата на Пеле Марсия Аоки.

Церемонията за наградите FIFA The Best, 27.02.2023 г.

източник: БГНЕС / BGNES

„Бях щастливец да играя с Пеле. Той е най-великият артист, който някога е стъпвал на терена. Всички трябва да сме благодарни и да не тъгуваме, а да си спомняме с уважение за него и да помним това, което е направил. Двамаат сме имали много специални моменти“, добави бившият съотборник на бразилската легенда Жаирзиньо, който беше сред гостите на церемонията.

Първата индивудуална награда получи англичанката Мери Ърбс, която заслужи приза за Най-добър вратар при жените.

Церемонията за наградите FIFA The Best, 27.02.2023 г.

източник: БГНЕС / BGNES

Веднага след това при мъжете за №1 беше избран аржентинецът Емилиано Мартинес. Стражът на Астън Вила имаше огромна заслуга за спечелването на световната титла за „гаучосите“ в Катар. След него останаха Тибо Куртоа и Ясин Буну.

Церемонията за наградите FIFA The Best, 27.02.2023 г.

източник: БГНЕС / BGNES

За Най-добър гол или наградата „Пушкаш“ беше спечелена от поляка Марчин Олекси, който отбеляза феноменално попадение на турнир за хора с ампутирани крака в родината си. Голът на Олекси стана популярен благодарение на сънародника му Роберт Левандовски, който го разпространи в социалните мрежи. Другите кандидати бяха гола на Ричарлисон за Бразилия и на Димитри Пайе за Олимпик Марсилия.

Церемонията за наградите FIFA The Best, 27.02.2023 г.

източник: БГНЕС / BGNES

Наградите не минаха обаче и без българско участие. Легендата Христо Стоичков връчи приза за най-добър треньор при жените на нидерландката Сарина Вигман, която изведе Англия до европейската титла. 

Церемонията за наградите FIFA The Best, 27.02.2023 г.

източник: БГНЕС / BGNES

В категорията за Най-добър треньор при мъжете стана селекционерът на Аржентина - Лионел Скалони. Бившият защитник изведе „гаучосите“ до световната титлата на Мондиала в Катар. Той изпревари за наградата треньорът на Реал Мадрид Карло Анчелоти и на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола. 

Церемонията за наградите FIFA The Best, 27.02.2023 г.

източник: БГНЕС / BGNES

Грузинецът Лука Лочошвили стана носител на специалната награда за феърплей. Защитникът на Кремонезе спаси живота на противников футболист, който си беше глътнал езика по време на мач от австрийското първенство през миналата година. По това време Локошвили все още носеше екипа на Волфсбергер. 

Специална награда беше връчена и на феновете на Аржентина заради непрестанната им подкрепа  за Лионел Меси и компания на Световното първенство в Катар, както и последвалите празненства в родината им след спечелването на титлата. 

Церемонията за наградите FIFA The Best, 27.02.2023 г.

източник: БТА / BTA

В следващите минути бяха обявени най-добрите единадесет при жените и при мъжете. Ето кои играчи включваха те:

Идеалният отбор при дамите е: Кристиане Ендлер (Чили), Люси Бронз (Англия), Лиа Уилямсън (Англия), Мапи Леон (Испания), Уенди Ренар (Франция), Лена Обердорф (Германия), Алексия Путеяс (Испания), Кейра Уолш (Англия), Сам Кър (Австралия), Бети Мийд (Англия), Алекс Морган (САЩ).

Най-добрата единайсеторка при мъжете: Тибо Куртоа (Белгия и Реал Мадрид), Ашраф Хакими (Мароко и Пари Сен Жермен), Върджил ван Дайк (Нидерландия и Ливърпул), Жоао Кансело (Португалия и Байерн Мюнхен), Кевин де Бройне (Белгия и Манчестър Сити), Каземиро (Бразилия и Манчестър Юнайтед), Лука Модрич (Хърватия и Реал Мадрид), Лионел Меси (Аржентина и Пари Сен Жермен), Карим Бензема (Франция и Реал Мадрид), Ерлинг Халанд (Норвегия и Манчестър Сити), Килиан Мбапе (Франция и Пари Сен Жермен).

Оттук насетне настъпи и кулминацията на вечерта с връчването на наградите за Най-добра футболистка и Най-добър футболист.

За футболистка №1 в света беше избрана звездата на Барселона - Алексия Путейяс, която спечели приза и през миналата година. 29-годишната Путеяс затвърди доминацията си, след като печели за втори пореден път. Освен двете поредни награди на ФИФА, номер 1 в женския тим на каталонците е спечелила и две поредни „Златни топки“ - през 2021-а и 2022-а година. Тя вкара 34 гола за Барселона във всички турнири и помогна на клуба си да спечели невероятен требъл от три купи за сезона – нещо непостигано от друг дамски състав до момента.

Нейни подгласнички в топ 3 останаха Алекс Морган (САЩ) и Бет Мийд (Англия) – и двете нападателки на своите отбори. Мийд беше в основата на спечелената европейска титла за страната си тази година. 33-годишната Алекс Морган пък е най-резултатната нападателка в момента при дамите.

За финал остана да се разбере най-чаканата награда – за Най-добър футболист. Тя отиде, очаквано, в голямата звезда на Аржентина и Пари Сен Жермен – Лионел Меси, който остави зад себе си съотборника си в ПСЖ – Килиан Мбапе, както и носителят на „Златната топка“ и капитан на Реал Мадрид – Карим Бензема.

„Невероятно удоволствие е е да съм тук. Да спечеля тази награда означава много. Не мога да не благодаря на съотборниците си, на Лионел Скалони. Всеки от аржентинския отбор заслужава приза. Да, световната титла беше най-голямата ми цел. Радвам се, че най-после я постигнах. Благодаря и на семейството си и на хората в Аржентина, които не спряха да ни подкрепят и да вярват в нас. Благодаря много“, заяви развълнуваният Меси при получаването на трофея.