Президентът на Барселона Жоан Лапорта не е привърженик на първоначалните планове за Европейска Суперлига, въпреки че неговият клуб подкрепи проекта.

Заедно с 11 други водещи европейски клуба, Барса участва в инициативата за отцепване от УЕФА през април 2021 година.

Девет от 12-те отбора обаче се оттеглиха поради масовото негодувание сред футболната общественост, като реакцията на УЕФА беше особено остра.

Три клуба - Барса, Реал Мадрид и Ювентус, продължават да настояват за осъществяване на Суперлигата.

Въпреки това Лапорта, който наследи Хосеп Мария Бартомеу като президент на Барса през март миналата година, не вярва, че затворена Суперлига, без възможност за влизане на други отбори, би била правилният път.

"Мисля, че непрекъснати мачове между големите клубове в крайна сметка ще отегчи зрителите", каза той в интервю за "Сонора".

"Онези от нас, които харесват футбола, това в крайна сметка ще ни измори. Хубаво и здравословно е по-малък отбор да победи големия. Помните как Европейското първенство се спечели от Гърция и това е много хубаво. А когато Лестър спечели титлата в Англия, беше специално. Това е футбол. Участвам в Суперлигата като представител на Барса, но моят критерий беше да направим отворена Суперлига, да има влизащи и изпадащи.

Друго нещо, което трябва да комбинираме, е Суперлигата да не пречи на вътрешните първенства на всяка държава. За мен това е много важно. Вярвам в първенствата на всяка страна и за мен би било грешка Суперлигата да замени лигите", коментира Лапорта.