Кристиано Роналдо е новият стар носител на "Златната топка" на France Football за 2017-а година. Португалецът отново изпревари конкурентите си Лионел Меси и Неймар и получи приза на церемония, която се проведе на Айфеловата кула във френската столица. Престижното отличие е под номер 5 за мегазвездата на Реал Мадрид. 

По този начин той изравни големия си конкурент Лионел Меси и борбата за надмощие в надпреварата отново ще бъде подновена. Роналдо спечели „Златната топка“ през 2008, 2013, 2014 и 2016 година.

32-годишният нападател тази година изведе отбора на Реал до победи в Шампионската лига, първенството на Испания, Суперкупите на Европа и Испания, а това му бе достатъчно да настигне рекордьора по спечелени "Златни топки" Лео Меси.

Церемонията се проведе в Париж, а организаторите поетапно съобщаваха подреждането. 

Португалецът отново изпревари конкурентите си Лионел Меси и Неймар и получи приза на церемония, която се проведе на Айфеловата кула във френската столица.

Индикации и потвърждения за спечелването на "Петата" от Кристиано не липсваха в последните дни и коронясването му е очаквано и логично, въпреки факта, че португалският ас не показва особено добри игри в Примера дивисион в последните месеци и отбеляза само два гола - а конкурентът му Меси е на върха при голмайсторите с 13 точни удара.

Едно от потвържденията бе, че майката на футболиста Долорес в сряда се похвали в социалните мрежи, че "пътува за Париж за "Златната топка". Часове преди да вдигне приза, Роналдо вкара гол на Борусия Дортмунд и записа името си като единственият играч, успял да отбележи попадение във всичките шест мача от груповия етап на Шампионската лига.

Това досега бяха правили само Алесандро Дел Пиеро (1995) и Сергей Ребров (1997). Най-скъпият футболист в света Неймар пък пропусна такава възможност във вторник срещу Байерн. През сезон 2013/2014 Роналдо също имаше такава възможност, но пропусна шестата среща заради разтежение.

През октомври Роналдо спечели за втора поредна година приза за футболист номер 1 в класацията на ФИФА и получи своята награда от легендите на световния футбол Диего Марадона и бразилеца Роналдо в Лондон.

За втора поредна година ФИФА определи лауреатите отделно от седмичника France Football, който традиционна връчва "Златната топка" от 1956 година насам.

Шест години ФИФА награждаваше победителите съвместно с френското издание, но от 2016 г. се провеждат две отделни анкети и днешната се състоя на Айфеловата кула най-вече заради амбициите на организаторите от седмичника „Франс Футбол“ да демонстрират славата и стойността на трофея след края на съвместяването на наградата с Международната футболна централа.

Водещ на церемонията бе Давид Жинола, сред специалните гости бе бразилската легенда Роналдо. В анкетата гласуваха 173-ма спортни журналисти.

Ето и пълното подреждане:

1. Кристиано Роналдо

2. Лионел Меси

3. Неймар

4. Джанлуиджи Буфон

5. Лука Модрич

6. Серхио Рамос

7. Килиан Мбапе

8. Н'Голо Канте

9. Роберт Левандовски

10. Хари Кейн

11. Eдинсон Кавани

12. Иско

13. Луис Суарес

14. Keвин де Бройне

15. Пауло Дибала

16. Марсело

17. Тони Кроос

18. Антоан Гризман

19. Еден Азар

20. Давид Де Хеа

21 Леонардо Бонучи

21. Пиер-Емерик Обамеянг

23. Садио Мане

24. Радамел Фалкао

25. Карим Бензема

26. Ян Облак

27. Матс Хумелс

28. Един Джеко

29. Филипе Коутиньо

29. Дрис Мертенс