Пореден бивш висш футболен ръководител изгърмя с тежка присъда след скандала с коруция, който разтресе ФИФА преди няколко години. Всичко започна с разследване на ФБР, което в крайна сметка доведе до отстраняването от футбола доживот на еквадореца Луис Чирибога. 

Той беше президент на местната футболна федерация между 1998 и 2016 г., като подаде оставка, веднага след като името му беше намесено в разследването. Провинението му е, че е търгувал с влияние при продажбата на телевизионните права за Копа Америка и Копа Либертадорес. 

Чирибога е осъден и на десет години домашен арест за пране на пари в Еквадор, като не е влязъл в затвора заради напредналата си възраст. Той е вече на 72 години, а основна роля в опандизването му изигра синът му, който също така свидетелства срещу него. 

Преди няколко доживотна забрана да се занимава с футбол получи и бившият президент на федерацията на Гватемала Рафаел Салгеро. Разследването на ФБР засегна над 40 висши футболни ръководители, предимно от Южна Америка, а огромната част от тях вече са с ефективни присъди.