Живата легенда Андрес Иниеста изигра едва 7 мача след трансфера си във Висел Кобе, а японският клуб вече усети как ветровете на промяната задухват с пълна сила.

„Няма кратък път до победата”, гласи от слоганите, които можете да откриете в офиса на отбора. Със сигурност трансферите на двама световни шампиони като Иниеста и Лукас Подолски (дошъл през 2017-а) са сериозна стъпка във вярната посока.

34-годишният Иниеста разпали страстите с магически гол във вратата Джубило Иуата. Само четири дни по-късно той направи нещо аналогично срещу Токио пред пълни трибуни. Меко казано, бившият ас на Барселона създава работа на противниковите отбрани и местните журналисти.

В Кобе пък са доволни не само от изявите му на терена, а в приноса на испанеца по отношение на бизнеса. „По време на една нормална година Кобе продава около 150 хиляди фен артикула. Само за две седмици след трансфера на Иниеста бяхме продали 50 хиляди”, обясни пред британския "Гардиън" Масаюки Мори, бизнес мениджърът на клуба. „Нямахме достатъчно време, за да произведем нови, но през следващата година ще бъдем готови. Искаме Кобе да се превърне в голям отбор.”

Последното е възможно само по един начин – победи и титли. Тъкмо шампионският трофей за 2019 година е голямата цел пред Кобе. „В миналото гравитирахме повече около 8-ото място, но тази година трябва да бъдем най-малко в топ 3”, отчете Мори.

Това може и да се окаже невъзможно дори за магьосник като Иниеста. Откакто Подолски заигра във Висел Кобе, не може да натрупа ритъм заради множеството контузи. Напоследък формата на отбора е далеч от еталоните за постоянство, а това го поставя на 7-о място (36 точки) при оставащи 9 кръга до края. Трябва да се отбележи, че разликата до 3-ия Токио е само 6 точки. Първото място обаче е мираж – лидерът Хирошима Санфрече води с 55 пункта.

Все пак във Висел Кобе разчитат, че присъствието на Иниеста ще им отвори и други възможности. „Неговите съотборници са много развълнувани и постоянно повтарят колко изключителен е той. Други играчи също биха искали да дойдат тук. Не знаем дали има големи имена на път, но ще се постараем да използваме Иниеста по най-добрия начин”, каза още Мори.

„Трябва да увеличим своите фенове, да направим стадиона по-голям, за да сме в състояние, когато той си тръгне, да поддържаме високото ниво. Учим се на подобен тим футболен мениджмънт от Барселона”, допълни още японецът.

Топлата връзка тук се крие в компанията Rakuten. Японският колос в интернет рекламата е основен спонсор на каталунците, но също така е основан от родения в Кобе мултимилиардер Хироши Микитани. Той е страстен привърженик на спорта, като притежава и местен бейзболен отбор – Тохоку Ракутен Голдън Ийгълс, а от 2014-а е собственик и на Висел Кобе.