Копа Америка Сентенарио започна с победа на Колумбия с 2:0 срещу САЩ. Двубоят се игра на „Леви'с стейдиъм“ в Санта Клара, Калифорния. Емоциите на трибуните бяха невероятни. Много колумбийски фенове бяха заели места на стадиона. Воденият от Хосе Нестор Пекерман имаше надмощие над своя съперник и реши изхода на срещата още през първото полувреме.

Юбилейният турнир Копа Америка започна със зрелищно шоу на „Леви'с стейдиъм“, което предхожда мача на откриването между САЩ и Колумбия. Турнирът навършва 100 години и се провежда в САЩ.

Колумбия влезе силно в мача и в 8-та минута Едуардо Кардона центрира от корнер в наказателното поле на САЩ, където Кристиан Сапата бе изпуснат от защитата на домакините и с удар от въздуха изпрати топката във вратата на Гузан.

„Тикос“ продължиха да доминират и в 15-та минута Хамес Родригес взаимодейства със Себастиан Перес, който отправи далечен удар, но Гузан внимаваше и спаси. Седем минути по-късно Кардона направи добро отиграване в наказателното поле на САЩ, което завърши с удар в очертанията на вратата на Гузан, но той спаси.

Клинт Демпси се опита да застраши Давид Оспина в 36-та минута, но след удара му от дъгата на наказателното поле, топката премина на сантиметри встрани от десния стълб на вратата на Колумбия.

Съдията Роберто Гарсия Ороско свири дузпа за Колумбия в 40-та минута, след като Кардона центрира в наказателното поле на САЩ, а ДеАндре Йедлин игра с ръка. Наказателният удар бе реализиран от Хамес Родригес в 42-та минута. Той изпрати топката в долния ляв ъгъл на вратата на САЩ, докато Гузан се хвърли в другия.

През второто полувреме играта на двата не се промени по някакъв съществен начин и Колумбия продължи да доминира. В 51-та минута Едуардо Кардона отправи много хубав далечен удар, но Гузан спаси.

САЩ можеше да върне интригата в мача в 60-та минута, когато след центриране от корнер в наказателното поле на Колумбия се наложи Себастиан Перес да изчиства топката малко пред гол линията.

Клинт Демпси изпълни много добър фаул в 64-та минута, но Давид Оспина следеше много внимателно ситуацията, успя да се намеси и да избие в корнер.

Хуан Куадрадо комбинира отлично с Карлос Бака в 68-та минута, но ударът на нападателя на Милан бе блокиран.

Хамес Родригес получи контузия в лявото рамо и бе заменен принудително в 72-та минута от Селис. Звездата на Колумбия изпитваше сериозни болки и рамото му бе превързано.

Едуардо Кардона пусна отличен извеждащ пас към Карлос Бака в 77-та минута. Нападателят изскочи сам срещу Гузан и стреля, но топката се спря в напречната греда.

Клинт Демпси направи нов сериозен пропуск пред вратата на Колумбия в 79-та минута.

Така Колумбия стартира с успех участието си на Копа Америка Сентенарио, докато домакините от САЩ претърпяха разочароващо поражение. Другият мач от група „А“ между Коста Рика и Парагвай започва в полунощ.

САЩ: Гузан, Камерън, Бруукс, Йедлин, Джонсън, Брадли, Джоунс (66' Нагбе), Бедоя (86' Зуси), Зардес, Ууд (66' Пулишич), Демпси

Колумбия: Оспина, Диас, Мурийо, Сапата, Ариас, Перес (86' Санчес), Торес, Кардона, Родригес (72' Селис), Куадрадо, Бака (88' Морено)