Юрген Клоп усеща, че спечелването на Световното клубно първенство от водения от него – Ливърпул, е специална възможност за него и легендарния английски клуб. Европейският клубен шампион се класира за финала в турнира, след като победи на полуфиналите мексиканския Монтерей с 2:1 с победен гол в последната минута.

По този начин „червените” ще играят с носителя на Копа Либертадорес, както и бразилския шампионат – Фламенго, за да определят кой ще е световният футболен шампион за 2019-а година.

Какво му идва наум, когато стане въпрос за бразилски футбол?

„Моят баща винаги казваше – „каквото и да стане в бъдещето, каквото и хората да ти говорят за него знай, че Пеле е най-добрият футболист в света. Първото нещо, когато помисля за футбол в Бразилия е Пеле. От тази прекрасна страна има много добри други играчи. Не съм сигурен дали мога да съм точен в преценката си за бразилския футбол сега, след като съм гледал няколко часа Фламенго, но мисля, че съм наясно какво можем да очакваме от отбора им – интензивен състав, с много, много добре организиран стил на игра. Жорже Жезус промени много неща в отбора им, особено в защита. Тимът е напълно наясно с указанията му. Могат да бъдат директни в нападенията си, могат да използват и постепенен градеж. Имат креативност в средата на терена, бързи са по крилата. Имат добри центрирания – всички неща, от които един футболен тим се нуждае и трябва да бъде успешен. Вие казвате, че аз никога не съм играл срещу бразилски тим, което е вярно, но Фламенго никога не е играл срещу отбор като Ливърпул. Ще видим кой ще извлече максимума в събота вечер”, призна Клоп.

За чувството при този финал, след като спечели Шампионска лига през юни

„Ситуацията за Фламенго и нас е различна. Фламенго идва от своя континент с ясната идея, че трябва да спечели тази надпревара и да се върнат като герои. Ние трябваше да избираме дали да вземем пълния си състав тук или да играем за Купата на Лигата. Това е голяма разлика, която обаче не можем да я променим. Моят отбор е тук, иска да спечели този турнир, след като е наясно, че ще е много трудно, тъй като противникът е солиден. Мисля, че погледът на Европа върху тази надпревара е различен от другите части по света. Иска ми се да променя това мислене сега, след като и за мен се промени, когато дойдохме тук. Дали може да стане? Вероятно не. Нашите фенове искат отборът им да спечели, а другите привърженици много-много не се интересуват. Видяхте как Монтерей се хвърли срещу нас и желанието им за победа. Същото ще бъде и с Фламенго, който е по-добър отбор. За нас, усещането не специално. Бързо се нагодихме към времето тук в първите си дни. Трябва да даваме почивка на играчите в точен момент, за да сме сигурни, че сме готови за това. Смятаме го за перфектна възможност за нас”, завърши Юрген Клоп.

Трофеят е единственият във футбола, който липсва в пребогатата витрина на английския гранд, който загуби финала от Сао Пауло през 2005-а година. Клоп обаче призна, че не е казвал на играчите си, че могат да станат легенди и да се запишат в историята. „Това е нещо, което говорим непрестанно, защото ако сме с тази нагласа, то почваме да мислим за други неща. Трябва просто да печелим мачовете си. Не гледаме на себе си като отбор, който не може да загуби мач. Просто трябва да решаваме проблемите си на терена”, пък коментира още наставникът за късните победи в хода на сезона досега за Ливърпул, което му отрежда първото място, с десет точки преднина пред втория Лестър Сити след 17 мача и само едно равенство.

„Всичко, което прави, което момчетата ядат, часовете, в които спят, възстановяване, тренировките, даването на свободно време за нещата, които обичат да правят – това правим ние в Ливърпул, за да са възможно най-добри за следващия мач”, завърши мениджърът.