В края на краищата Лионел Меси може да се окаже, че не е, поне не още, рекордьорът по спечелени „Златни топки“, тъй като бразилската легенда Пеле е бил пренебрегнат за наградата седем пъти, преди играчи от Южна Америка да получат право да печелят отличието.

Аржентинската икона се надпреварва за най-голямата индивидуална награда в световния футбол с Кристиано Роналдо от близо две десетилетия. Въпреки напредването на годините си Меси е фаворит да вземе осма „Златна топка“ на церемонията на 30 октомври. Очаква се 36-годишният футболист да бъде отличен за подвизите си на Световното първенство в Катар, където героично изведе страната си до трофея като капитан. Официалните книги с рекорди ще гласят, че талисманът на Интер Маями ще бъде първият играч, който ще бъде коронясан като най-добър играч в света осем пъти.

Организаторите на „Златната топка“ от France Football обаче са стигнали до заключението, че Пеле е щял да получи трофея седем пъти, ако отговаряше на условията, но играчи, базирани извън Европа, нямаха право да получават отличието до 1995-а година. Организаторите твърдят, че бразилецът е трябвало да спечели наградата през 1958-а, 1959-а, 1960-а, 1961-а, 1963-а, 1964-а и 1970-а година.

В допълнение към това, Пеле беше награден с почетна „Златна топка“ през 2014-а година, когато беше отличен от организаторите за блестящата си кариера.

„Имам толкова много трофеи и толкова много награди, но завиждах, защото всички тези момчета получиха Златната топка. По онова време не получих, защото не играх в Европа и нямахме тази награда в Южна Америка. Но сега благодаря на Бог, че вече имам всички трофеи. Благодаря ви много“, бяха думите на Пеле преди девет години.

Въпреки това разкритие е съмнително, че Меси ще остане твърде разочарован, особено след като той открито призна, че предпочита спечелените отличия на отборно ниво, отколкото на индивидуално по-рано тази година.

„Мисля, че съм го казвал много пъти през кариерата си: „Златната топка“ е много важна награда заради това, което означава. Това е една от най-хубавите награди в света на индивидуално ниво. Но никога не съм давал значение, в кавички, на индивидуалните награди. Най-важното нещо бяха колективните награди. Имах късмета да спечеля всичко в кариерата си и Световната купа беше това, което ми липсваше. Ето защо сега, след Катар, мисля много по-малко за тази награда. Ако я спечеля, добре. Ако не, доволен съм, че постигнах целите си и... сега имам други с този клуб (Интер Маями). Дойдох тук, за да помогна на клуба да печели титли“, сподели Меси при представянето си в американския клуб по-рано през лятото.