Вратарят на Борусия Мьонхенгладбах Ян Зомер беше избран за футболист номер 1 на Швейцария за 2021 година по време на виртуалната церемония "Швейцарска футболна вечер", обявиха от германския клуб на официалния си сайт.

33-годишният Зомер е титулярен страж на националния отбор на Швейцария от години, а през 2021-а се представи силно по време на европейското първенство и в квалификациите за предстоящия световен шампионат. Добрите му изяви му донесоха приза за играч на годината на швейцарския национален тим при мъжете.

Заради здравните мерки по време на пандемията от коронавирус церемонията за първото издание на "Швейцарска футболна вечер" се проведе онлайн. Зомер получи наградата няколко дни по-рано от Бреел Емболо, с когото са съотборници в националния тим и Борусия Мьонхенгладбах.
 
"Ти си невероятен футболист, както за националния тим, така и за клуба. Ако някой заслужава отличието, това си ти. Все още продължаваш да напредваш и си истински пример за всички нас. Изключително съм доволен, че мога да ти връча наградата", обърна се Емболо към Зомер.
 
Изборът за номер 1 през 2021 година в Швейцария бе направен от селектирани треньори от различни местни клубове. Сред номинираните при мъжете бяха още футболистите на Олимпик Лион - Джердан Шакири и на Арсенал - Гранит Джака.