Испания се класира за UEFA EURO 2024 в Германия. Това стана факт след победа с 1:0 като гост на Норвегия в мач от група А на квалификациите. Успехът беше достатъчен за "Ла Роха" да си осигури място на финалния турнир, а за сметка на това шансовете на домакините се изпариха. Единственият гол в мача вкара Гави в 49-ата минута. В 20-ата минута попадение на Алваро Мората беше отменено заради засада. 

Испания събра 15 точки с успеха си днес и излезе начело във временното класиране. Толкова има и вторият Шотландия, който също се класира на Европейското първенство. Норвегия заема третото място с 10 точки. 

БГНЕС
11 снимки

Първият удар към една от двете врати беше дело на Дани Карвахал. Защитникът получи от Феран Торес в наказателното поле и прати топката покрай вратата с удар от малък ъгъл. В началните минути на мача гостите владееха инициативата, а норвежците рядко минаваха центъра. Така се стигна до 20-ата минута, когато Дани Карвахал центрира в наказателното поле към Ансу Фати, а Стефан Страндберг опита да пресече подаването, но вместо това насочи топката към собствената си врата. Алваро Мората стигна до кълбото и от метър я прати в мрежата. Голът обаче беше преразгледан от ВАР и отменен заради засада на нападателя, който ако беше оставил топката да влезе във вратата, щеше да се стигне до откриване на резултата. 

В 31-ата минута се стигна и до първия точен удар в мача. Отправи го Мората, но не затрудни Орян Ниланд. Малко след това удар на Феран Торес от границата на наказателното поле беше блокиран от Патрик Берг. В 41-ата минута Фабиан Руис центрира от пряк свободен удар на близката греда, където Мората нанесе удар с глава, който мина над вратата. В ответната атака Сандер Берге проби отдясно, навлезе в наказателното поле и опита подаване. Фран Гарсия изчисти, но топката се озова в Ерлинг Халанд. Нападателят шутира, но Аймерик Лапорт блокира топката. 

Малко след това Родри опита силен удар от далечна дистанция, който профуча покрай вратата. В продължението на първата част Халанд поде самостоятелна атака през центъра, като успя да премина голяма част от терена, но Лапорт, Гарсия и Льо Норман успяха да го пред пред наказателното поле. Секунди по-късно Фредрик Аурснес центрира в наказателното поле, където Лео Остигор отправи удар с глава покрай вратата. 

Второто полувреме започна силно за иберийците, които в 49-ата минута стигнаха до гол. Резервата Микел Оярсабал проби отдясно и центрира в наказателното поле, където топката се озова във Феран Торес. Нападателят отправи удар в далечния ъгъл, като топката се удари в Мората, а след това защитник на домакините на успя да изчисти. Кълбото се озова в Гави, който от точката за изпълнение на дузпа с удар в долния ляв ъгъл прати топката във вратата. 

В 62-ата минута Александър Сьорлот получи подаване отдясно, навлезе в наказателното поле и подаде към Мартин Йодегор, който отправи удар в далечния ъгъл, но топката премина покрай вратата. Малко след това Антонио Нуса овладя опит за изчистване на топката от Давид Гарсия и отправи коварен удар от границата на наказателното поле, с който Унай Симон се справи. 

В 77-ата минута гостите организираха многоходова атака, която завърши с удар по диагонала на Оярсабал, който премина покрай вратата. В 83-ата минута Сьорлот центрира отляво, а Халанд се измъкна от Лапорт и отправи удар от трудна позиция, но не затрудни Симон. Минута по-късно Ойян Сансет изведе Мората сам срещу вратаря. Испанецът напредна и копна топката над вратаря, която влизаше във вратата, но Риерсон успя да изчисти. Впоследствие беше отсъдена и засада на нападателя. 

Дълбоко в добавеното време Антонио Нуса отправи удар от средна дистанция, но и той не затрудни вратаря на Испания. 


Норвегия - Испания 0:1

0:1 Гави (49)

Норвегия: Орян Ниланд, Юлиан Риерсон, Стефан Страндберг, Лео Остигор, Биргер Мелинг, Оскар Боб, Патрик Берг, Сандер Берге, Фредрик Аурснес, Мартин Йодегор, Ерлинг Халанд 

Испания: Унай Симон, Дани Карвахал, Робин Льо Норман, Аймерик Лапорт, Фран Гарсия, Гави, Родри, Фабиан Руис, Феран Торес, Ансу Фати, Алваро Мората