Европейският футболен крал – Ливърпул, е способен да калкулира 4,5 милиона евро, ако спечели в сряда вечерта дуела с Челси за Суперкупата на Европа. „Червените” вече са си осигурили 3,5 милиона евро за участието си в мача, но ще получат нов милион, ако вдигнат трофея в края на мача в Истанбул.

Провеждащият се всяка година турнир противопоставя европейския клубен шампион със спечелилия турнира Лига Европа – тази година бе именно Челси. След триумфа си на 1-и юни над Тотнъм Хотспър, Ливърпул взе 110 милиона евро, а комбинирано с парите от Висшата лига на Англия – банката на клуба набъбна с 250 милиона евро за сезон 2018/19.

Играещият в далеч по-нископлатеният турнир Лига Европа – Челси, получи около 40 милиона евро след триумфа си над Арсенал в Баку.

Последният път, когато Ливърпул триумфира в тази надпревара, беше вече през далечната 2005-а година, когато мърсисайдци надделяха над ЦСКА Москва след драматична победа, сходна с тази над Милан в Истанбул през май. Лондонският клуб пък игра мачове за Суперкупата на Европа през 2012-а и 2013-а година, след като последователно спечели Шампионската лига и Лига Европа. И двете срещи обаче завършиха с поражения за „сините” от Лондон.

Мачът ще бъде исторически във футбола, след като французойката – Стефани Фрапар, ще ръководи срещата и по този начин ще се превърне в първата жена, която свири финален мач от турнирите под егидата на УЕФА. В помощ на дамата ще бъде системата за видеоповторения – VAR, която за първи път ще се използва за Суперкупата на Европа.