Ямайка се класира за осминафиналите на Световното първенство по футбол за жени, след като направи нулево равенство с Бразилия, което изпрати у дома носителките на Копа Америка. Бразилките няма да играят в елиминации на Мондиал за първи път от 1995-а насам.

Южноамериканките се нуждаеха от три точки, за да продължат напред, докато на ямайките им беше нужна само точка, след като Франция, лидерки в групата, си гарантираха първото място след зрелищен успех над Панама с 6:3.

Световните вицешампионки от 2007 година имаха тотално превъзходство в играта през целия мач и отправиха 17 удара към вратата на Ямайка, от които осем точни. От своя страна тимът от карибския басейн не уцели нито веднъж вратата на "селесао", но това бе без значение, тъй като ямайките разполагаха с отличната в този мач вратарка Ребека Спенсър.

Ямайка ще се изправи срещу победителя от група F в осминафиналите – това ще бъде един измежду Колумбия, Германия или Мароко.

Gulliver/GettyImages
67 снимки

Не по-малко напрегнато бе и в група "G", където Южна Африка се присъедини към Швеция в местата за директни елиминации. В Уелингтън Баняна Баняна стигна до драматичен успех с 3:2 над Италия. Европейките поведоха в началото на мача и щяха да се класират напред и с равенство, но с гол във втората минута на продължението на Темби Кгатлана прати Южна Африка на осминафиналите за пръв път в историята.

Италия поведе в 11-ата минута с гол на Ариана Карузо от дузпа, но автогол на Бенедат Орси 20 минути след това възстанови равенството.  Хилда Магая даде преднина на ЮАР в 67-мата минута след комбинация с Кгатлана, но седем по-късно Карузо бе точна за 2:2 с втория си гол в мача. Така се стигна до втората от дадените 10 минути продължение, когато Магая се измъкна зад италианската отбрана и подаде на Кгатлана, която от близка дистанция не сбърка за 3:2. С победата южноафриканките събраха 4 точки, с една повече от италианките, които останаха трети.

На осминафиналите Баняна Баняна ще играе с победителя в група "Е" Нидерландия. В другия мач от групата четирикратният медалист от световни първенства Швеция се справи сравнително лесно с 2:0 с Аржентина. Ребека Бломквист в средата на второто полувреме и Елин Рубенсон в самия край на мача бяха точни за победата на скандинавките, които завършиха групата с максималния актив от 9 точки. Аржентина приключи участието си в турнира на последно място в групата със само една точка.

В следващия кръг Швеция ще срещне световния шампион САЩ в очертаващия се като най-интригуващ осминафинал от програмата.