Хърватия победи с 2:0 Турция в мач от Група "D" на квалификациите за Евро 2024 в Германия. И двете попадения бяха дело на Матео Ковачич.

Gulliver/GettyImages
22 снимки

Турция почна мача по-силно и още в 5-ата минута Ченгиз Юндер имаше страхотен шанс да вкара, но ударът му по земя попадна в обсега на стража Доминик Ливакович, който спаси.

Вратарят на "шахматистите" трябваше да се намесва и в 10-ата минута, когато Актюроглу се освободи и стреля от ръба на наказателното поле. Минута след това пък Турция стигна до гола, отново чрез Керем Актюроглу, но попадението му бе отменено заради засада. 

В 18-ата минута домакините нанесоха пореден удар към Ливакович, който обаче не бе затруднен. 

Две минути по-късно гостите удариха първи. Матео Ковачич бе намерен във вътрешността на наказателното поле от Марио Пашалич, след което прати топката в мрежата на турците. 

Турция продължи да доминира и след попадението на Ковачич, но така и не намери правилния път към вратата на Ливакович.

Вместо това “шахматистите” стигнаха до втори гол дълбоко в добавеното време на първата част. Отново Матео Ковачич се озова на правилното място в правилното време, за да се разпише още веднъж. Той овладя една избита топка в наказателното поле и я прати в средата на вратата, оставяйки за втори път в мача Мерт Гюнок безпомощен.

Домакините имаха претенции за дузпа в 56-ата минута, но съдията подмина ситуацията. Две минути по-късно пък Марио Пашалич отправи много опасен удар, но Мерт Гюнок спаси.

Хърватите имаха шанс да вкарат и трети гол чрез Андрей Крамарич в 77-ата минута. Той обаче прати топката встрани от целта.