Тези дни стана известно, че заключеният в барселонски  затвор от януари бивш ас на Бразилия и Барса - Дани Алвеш, е сменил адвоката си по делото за изнасилване на 23-годишна жена в каталунска дискотека. Бразилецът е обвинен в сексуално посегателство в тоалетната на бар Sutton в Барселона, докато той твърди, че всичко е станало по взаимно съгласие.
 
Сега той направи голяма промяна в защитната си стратегия, като назначи Гуардиола да го спаси от затвора на мястото на досегашния му адвокат Кристобал Мартел. В случая не става дума за мениджъра на Ман Сити и бивш треньор на Алвеш в продължение на цели 5 години (между 2008 и 2023 г.) в Барселона Пеп Гуардиола, а за каталунската адвокатка Инес Гуардиола, специализирана в наказателното право, най-вече в наказателно-изпълнително право, вкл. в международно наказателно право 
 
Първите коментари бяха, че прочутият Кристобал Мартел е счел делото за загубено и не е искал това да опетни бляскавата му съдебна репутация. Оказа се, обаче, че именно Дани Алвеш е поискал смяна в движение, отчаян, че досегашните опити на Мартел да го измъкне от килията удариха на камък.
 
Затова беше предложена смяна на адвоката, а също и на стратегия за подход към делото, чийто процес най-вероятно ще се проведе в началото на следващата година. Досегашната тактика се базираше на оспорване на версията на предполагаемата жертва чрез тестове, за да се подкопае доверието към твърденията й, че става дума за „полов акт по принуда“.
 
Сега, когато Инес Гуардиола пое защитата на бразилеца, се очаква тази агресивна стратегия да бъде изоставена и да отстъпи място на такава от по-техническо естество, която не е фокусирана върху дискредитирането на жалбоподателя, а върху опровергаването на доказателствата от разследването, твърди в. La Razón.