Футболните фенове в Гърция ще трябва да използват специално приложение за цифрова идентификация през мобилните си телефони, за да купуват билети за мачове, когато забраната за присъствие на привърженици на стадионите изтече следващия месец, съобщи АП.

Мярката е част от борбата с футболното насилие в Гърция, което принуди държавата да затвори стадионите за фенове за два месеца до 12 февруари. Решението беше взето, след като полицай беше прострелян със сигнална ракета по време на фенски ексцесии в Атина миналия месец и по-късно почина в болницата от нараняванията си.

Гръцкият министър на спорта Янис Вруцис трябва да представи подробности за новите правила за закупуване на билети пред парламентарна комисия по-късно в понеделник. Той очерта реформите в интервю за държавната телевизия през уикенда.

"Досега не сме успели да направим нещо, което е важно: да идентифицираме хората, които влизат на стадиона. С помощта на приложението през мобилен телефон личната карта на човек може автоматично да се свери с билета. Всеки без мобилен телефон няма да влезе на стадиона", каза министърът.

Правителствени служители казват, че новата билетна система ще прилича на електронните бордни карти, използвани на летищата.

Други мерки, планирани от дясноцентристкото правителство, включват забрани на посещение на стадиони след инциденти с насилие, задължително инсталиране на камери за наблюдение на стадионите и национален регистър на членовете на фенклубовете.