Ръководството на Пари Сен Жермен е лобирало и предлагало „подаръци“ на главния редактор на France Football - Паскал Фере, за да подпомогне кампанията на Лионел Меси за спечелване на „Златната топка“ през 2021-а година, съобщава френският вестник Le Monde.

Целта на парижани е била Меси да грабне най-престижното индивидуално отличие в света на футбола, докато играе за френския тим. Според информацията, основно действащо лице е бил директорът на пресслужбата на ПСЖ Жан-Марсиал Рибе.

Твърди се, че Фере, който отговаря за организацията на „Златната топка“ в периода 2019-а и 2021-а годиина, е получил различни подаръци, сред които билети за Шампионската лига (включително и за мача без публика с Борусия Дортмунд), няколко екскурзии до Доха, а негово пътуване с Катар Еъруейс през март 2021-а година на стойност 8986 евро е било платено от катарското правителство.

На 18 септември 2021-а година Рибе изпраща съобщение до президента на ПСЖ Насер Ал-Хелайфи със следното съдържание: „Ще „лобираме“, така че нека обядваме с Паскал“. В крайна сметка два месеца по-късно Меси спечели „Златната топка“ за седми път в кариерата си.

Доклад на генералния инспекторат на френската полиция твърди, че Рибе е ухажвал и други високопоставени лица. „Той е искал билети за мачове на ПСЖ за журналисти, политици, представители на властта, служители на министерства и президентството, актьори“, се казва в доклада.