Скандал разтърси Босна и Херцеговина заради подготвяната контролна среща на националния отбор на страната, воден от българския специалист Ивайло Петев, срещу Русия. Мачът е планиран за 19 ноември в Санкт Петербург.
 
Изпълкомът на Босненската футболна федерация е одобрил провеждането на срещата. Единственият несъгласен при гласуването е бил вицепрезидентът на централата Ирфан Дурич. Според информациите, Босна и Херцеговина ще получи 205 000 евро от Русия за провеждането на контролата, а пътуването до Санкт Петербург и наставянето в хотела ще бъде поето от домакините.
 
„Веднага ще кажа, че бях против този мач, който не ни е нужен. Предупреждавах, молих да се изчака, тъй като не се изисква бърз отговор от наша страна, но някой явно бързаше да приеме провеждането на контролата. Кой е бързал и за какво? Вероятно заради пари, кой знае? Вероятно и позицията на УЕФА, която не се възпротиви на провеждането на мача, даде крила на определени лица, за да гласуват „За“, заяви Дурич пред „Радио Сараево“.
 
Звездата на националния отбор на Босна и Херцеговина Миралем Пянич веднага категорично заяви, че няма да вземе участие в контролна среща с Русия.
 
„От Федерацията ми се обадиха и питаха за моето мнение за мач с руснаците. Казах им позицията и сега съм изненадан, че приемат да играем. Нямам думи! Винаги, когато отборът заиграе добре, Федерацията прави нещо, за да срине всичко“, заяви Пянич.
 
Бившият лидер на босненския представителен тима Ервин Зуканович призова капитана на Един Джеко да уговори своите съотборници да откажат участие в мач срещу Русия.
 
„Всеки един от националите трябва да постъпи като Пянич. Позорна постъпка от страна на президента на Федерацията Вицо Зелкович. Явно е объркал в каква държава живее и под какъв флаг играе нашата страна. Който излезе на терена в такава среща, повече не бива да играе за Босна и Херцеговина. Надявам се капитанът Джеко да заяви, че няма да се яви за мач срещу Русия. Това е единственото правилно решение“, отсече Зуканович.
 
Босненското издание „N1” от своя страна обяви, че разполага с информация, че редица играчи от състава на Ивайло Петев ще откажат да играят в Санкт Петербург на 19 ноември.
 
Кметът на Сараево - Бенямина Карич също критикува решението с публикация в социалните мрежи.
 
„Сараево като град, който е бил под най-дългата обсада в съвременната история и лично аз, строго осъждаме решението на националната футболна федерация да играе приятелски мач с Русия. Ако решението не бъде отменено, ние ще прекратим сътрудничеството с футболната федерация, което досега беше ползотворно“, написа Карич.
 
Както е известно, руските национални и клубни отбори бяха извадени от международните турнири под егидата на ФИФА заради войната в Украйна. „Сборная“ не е участвала в международен мач от миналия ноември, но сега планира проверки още с Киргизстан и Иран.
 
Според информациите от Сараево, експертът по управление на националните асоциации към УЕФА Ян Хафнер е заявил, че европейската футболна централа не е против провеждането на контролната среща между Босна и Херцеговина и Русия.
 
„Потвърждавам, че УЕФА не възразява срещу провеждането на приятелски мач между отборите на Футболната федерация на Босна и Херцеговина и Руския футболен съюз. Истината е, че приятелските мачове излизат от рамките на компетенция и отговорност на УЕФА“, заяви Хафнер, цитиран от „Istraga.ba“.