Африканската футболна конфедерация (КАФ) наложи наказания на няколко египетски и марокански футболисти, след като четвъртфиналниятсблъсък от турнира за Купата на африканските нации между двете страни приключи със скандал.

Санкциите бяха оповестени ден преди Египет да играе с домакините от Камерун в полуфиналите. Седемкратният шампион в надпреварата ще бъде без помощник треньора Рожерио Де Са и левия бек Марван Дауд за мача в Яунде. Двамата отнесоха наказания, които започват да изтърпяват, обявиха от КАФ.

Проблемите започнали след „стълкновения между помощник треньора на Египет Рожерио Пауло Дош Сантош Сезар Де Са и президента на Мароканската футболна федерация г-н Фузи Лекия“, се казва в изявление на КАФ от централата им в Кайро. „Последва стълкновение, в което играчът на Мароко Софиан Буфал и футболистът на Египет Марван Мостафа Дауд са били идентифицирани“, каза още КАФ. Наказанието на Дауд е поради „насилственото му поведение“, докато това на Рожерио Де Са е заради „използването на неприличен жест“.

КАФ наказа и играчите на Мароко Софиан Чакла и Софиан Буфал за „насилствено поведение“. Това означава, че двамата няма да играят в плейофа за участие на Световно първенство срещу Демократична Република Конго през март. Конфедерацията наложи глоба от 10 000 долара на Мароканската федерация и 25 000 долара на колегите им от Египетската футболна асоциация. „Фараоните“ бяха санкционирани и с допълнителни 100 000 долара за нарушаване на медийните протоколи и наредби на АФКОН заради неизпълнението на ангажимента си към журналистите, неявявайки се на пресконференция преди мача.