Допирна точка между футбола и шаха ще има след края на Световното първенство. И тя ще е за начина, по който ще се изчислява месечната ранглиста на ФИФА, която сега е подлагана на масова критика от футболния свят. 

След края на шампионата в Русия Световната футболна централа ще имплементира метода ЕЛО за определяне на коефициента на всеки национален отбор, на базата на който ще се изчислява и класирането му. Тази система беше разработена първоначално за ранглистата на шахматистите, но вече се ползва и в много други спортове. 

С нейното въвеждане ще се дава по-голяма тежест на официалните мачове и силата на съперника в тях, а не както е сега - да има почти еднаква тежест и с контролните срещи. И съответно, мачовете срещу съперници от по-горната част на класирането на ФИФА, ще носят и повече точки. 

Заради настоящия начин на определяне на точките в класацията на ФИФА, множество отбори може да достигат до челните ѝ позиции, без да са изиграли скоро мач на голям шампионат, просто защото имат добри резултати в контролите. Сега това ще се отстрани. 

"Надявам се най-после да има по-малко критики към начина на определяне на ранглистата на ФИФА, отколкото има в момента", сподели президентът на ФИФА Джани Инфантино по повод промените.