Отборът на Франция разгроми Гибралтар с 14:0 в мач от Група "B" на квалификациите за UEFA EURO 2024. "Петлите" поведоха с 2:0 след само пет минути игра. В 16-ата минута пък се разписа Заир-Емери. До края на първото полувреме попадения добавиха Килиан Мбапе, Джонатан Клос, Кингсли Коман и Юсуф Фофана. 

През второто полувреме паднаха още толкова попадения, като Килиан Мбапе оформи своя хеттрик с гол почти от центъра, а Жиру също се разписа на два пъти и то веднъж със задна ножица, за да оформи крайният резултат.

Така Франция не само постигна най-голямата си победа в историята, а подобри и рекорда за най-голяма победа в европейска или световна квалификация. До този момент постижението бе за Германия (през 2006-а година) при успех с 13:0 срещу Сан Марино. 

БТА
31 снимки

След по-малко от три минути "петлите" поведоха след автогол. Кингсли Коман комбинира добре с Джонатан Клос, а той прати остро центриране в наказателното на Гибралтар. Там Итън Сантош отклони топката в собствената си врата.

В 5-ата минута Мбапе изведе Гризман, който шутира към вратата. Коулинг първоначално се справи, а след това Тюрам се пребори с Муели за топката и я добута в мрежата на гостуващия тим.

Адриен Рабио си опита късмета с изстрел от дистанция в 12-ата минута. Изпълнението му обаче не бе точно.

Четири минути след това Заир-Емери също се разписа, след като проби добре, комбинира с Коман, който му върна. Последва удар от близка дистанция, който попадна във вратата на гостите.

При гола в краката на френския младок много грубо влезе Итън Сантош, който впоследствие бе изгонен с директерн червен картон. Заир-Емери успя да се изправи, но не и да продължи срещата. Той бе принудително заменен от Дидие Дешан.

В 27-ата минута Коман прати добро центриране в пеналтерията, а Гризман се извиси, за да стреля с глава. Ударът му обаче не попадна в целта. Минута след това Килиан Мбапе отправи точен удар към вратата на Гибралтар, който бе отразен от стража на гостите.

"Петлите" получиха дузпа в 30-ата минута заради игра с ръка на Кашаро. Килиан Мбапе бе безгрешен от бялата точка и направи резултата 4:0.

Пет минути след това Джонатан Клос също се разписа след чудесен изстрел извън наказателното поле на Гибралтар.

Около 60 секунди след това падна и шести гол в полза на Франция. Този път голмайстор бе Кингсли Коман, който с отличната си игра до момента си заслужи попадението.

В 38-ата минута дебютен гол с екипа на "петлите" вкара и Юсуф Фофана.

В последните секунди на полувремето отличен шанс се откри пред Килиан Мбапе след страхотна акция по десния фланг и центриране от Коман към капитана. Мбапе обаче бе отказан от Коулинг, който успя да се намеси. Последва и сигнал за засада.

Маркъс Тюрам бе близо до втория си гол в мача в 52-ата минута, когато стреля с глава. Топката обаче мина встрани от вратата. Минута след това Коулинг успя да се намеси чудесно, за да откаже Антоан Гризман от попадение.

В 64-ата минута пък Адриен Рабио успя да се възползва от грешка на Гибралтар и добави нов гол във вратата на гостите. 

Две минути по-късно Кингсли Коман комбинира отлично с Мбапе във вътрешността на наказателното поле, след което преодоля стража на гостите за втория си гол в мача.

Франция стигна и до десети гол в 73-ата минута, след като влезлия от скамейката Дембеле показа отлична техника в наказателното на Гибралтар, а ударът му порази вратата на гостите.

Две минути след това Килиан Мбапе вкара втория си гол в мача.

В 78-ата минута пък Килиан Мбапе блесна с асистенция към Оливие Жиру, който също се появи от пейката. Нападателят на Милан не сбърка, а с изстрел по земя преодоля Коулинг. Все пак това попадение бе отменено заради засада след намеса на ВАР.

Четири минути след това Килиан Мбапе вкара невероятен гол. Капитанът на френския национален тим вкара почти от центъра. Той прехвърли излезлия напред страж на Гибралтар, който не успя да се намеси.

В края на редовното време Оливие Жиру все пак откри сметката си.

Отново той оформи крайният резултат 14:0 и то по страхотен начин, вкарвайки със задна ножица. Първоначално стражът на Гибралтар се намеси, а топката стигна до нападателя на далечната греда, който с акробатично изпълнение вкара.

FT / Франция - Гибралтар 14:0

1:0 Итън Сантош 3'

2:0 Маркъс Тюрам 5'.

3:0 Заир-Емери 16'

4:0 Килиан Мбапе 30'

5:0 Джонатан Клос 35'

6:0 Кингсли Коман 36'

7:0 Юсуф Фофана 38'

8:0 Адриен Рабио 64'

9:0 Кингсли Коман 66'

10:0 Осман Дембеле 73'

11:0 Килиан Мбапе 75'

12:0 Килиан Мбапе 82'

13:0 Оливие Жиру 89'

14:0 Оливие Жиру 90+1

Съставите на двата отбора:

Франция: 16. Менян, 22. Ернандес, 13. Тодибо, 4. Упамекано, 2. Клаус, 7. Гризман, 14. Рабио, 8. Заир-Емери, 20. Коман, 15. Тюрам, 10. Мбапе

Гибралтар: 23. Коулинг, 4. Сарджънт, 14. Чиполина, 16. Муели, 15. Сантош, 11. Де Аро, 6. Позо, 3. Чиполина, 19. Де Бар, 10. Уолкър, 7. Кашаро