Ръководството на ФИФА е неглижирало вредата върху околната среда, когато е отсъди Световното първенство през 2030 година да се играе в шест държави на три континента, смята Филип Лам, който бе капитан на Германия при титлата на тима на Мондиала през 2014, предаде ДПА.

От ФИФА наскоро обявиха, че турнирът ще се проведе в Испания, Португалия и Мароко, но по един мач в началото ще се играе и в южноамериканските страни Уругвай, Аржентина и Парагвай, като това ще бъде утвърдено окончателно на конгреса на световната централа.

Първите три мача ще бъдат част от презнанствата по случай стогодишнината на първото Световно първенство, което се е състояло в Уругвай през 1930.

Отборите и феновете трябва да изминат огромни разстояния за тези срещи и Лам обясни в интервю пред "Мюнхер Меркур", че за него е "трудно" да разбере това, въпреки че харесва идеята и Уругвай да има участие. "Опитваме се да организираме най-зеленото Европейско първенство, а ФИФА напълно неглижира този аспект", каза Лам, който е директор на Евро 2024.

Той разкри, че пътуванията му ще бъдат ограничени и няма да използва хеликоптер, за да гледа всички мачове от турнира в десетте града.  "В днешно време не е нормално да летиш около страната с хеликоптер. Аз не съм фен на този транспорт", добави Лам.

Според него при организацията на Световното първенство през 2030 липсва "идеята за празнуване на футбола. Идваме заедно, виждаме се един друг и показваме как искаме да живеем заедно". Всичко това го няма в плановете на ФИФА, смята Филип Лам. /БТА