От световната футболна централа въведоха нови правила при даването под наем на футболисти в професионалните клубове, които ще влязат в сила от 1 юли 2022 година.

Правилата трябваше да бъдат официализирани още преди две години, но се забавиха заради пандемията от коронавирус. Целта им е да се развиват младите футболисти, да се намери конкурентния баланс и да се предотврати натрупването на играчи в даден отбор.

При даване на играч под наем вече ще се изисква писмено споразумение между клубовете, което изрично уточнява срока на договора и финансовите условия. Минимумът за престой на един играч под наем в нов отбор ще бъде между два трансферни прозореца, а максимумът - една година.

Забранява се да се отдава играч под наем на трети отбор, ако той вече е преотстъпен на втори.

Ще има и ограничения при преотстъпването на футболисти между два професионални клуба, като в двете посоки те могат да бъдат максимум до трима.

Ще има ограничения и на общия брой на футболистите под наем. От 1 юли 2022-а до 30 юни 2023-а всеки професионален клуб може да има максимум 8 футболисти, които отдава под наем, или също толкова, които е влез под наем от други отбори. Броят на тези футболисти ще намалява прогресивно, като през следващата година те ще бъдат най-много 7, а от 1 юли 2024-а могат да бъдат максимум шестима

Тези правила не се отнасят за играчите до 21 години или за по-младите юноши.