Световната футболна централа – ФИФА за пръв път ще използва полуавтоматична система за отсъждане на засада в турнир под своя егида. Това ще се случи на започващия днес турнир за Арабската купа. Ако опитът се окаже успешен, подобна система ще бъде използвана и на Световното първенство в Катар догодина.

В надпреварата ще участват 16 отбора, като това ще бъде и генерална репетиция за Мондиала през 2022 година, който също ще се проведе в Катар.

Мачовете ще се играят на 6 от 8-те стадиона, които ще са домакини на световното първенство, а финалът на турнира е предвиден за 18 декември, което е точно година преди финала на мондиала през 2022-ра.

Девет от отборите - Катар, Алжир, Египет, Ирак, Мароко, Саудитска Арабия, Сирия, Тунис и Обединените Арабски Емирства, се класираха заради мястото си в световната ранглиста на ФИФА, а останалите 7 участника играха баражи в Доха, за да си осигурят мястото в надпреварата.

Арабската купа ще се състои за първи път от 2012 година насам заради проблеми с календара. Тогава турнирът се проведе в Саудитска Арабия и бе спечелен от отбора на Мароко. Иначе състезанието е предвидено да се провежда на всеки 4 години. Много от отборите обаче няма да разполагат с най-добрите си футболисти, които са ангажирани с клубните си отбори.

Организационният комитет на Катар ще тества способността си да проведе толкова голямо състезание. Мачът утре между Катар и Бахрейн ще е на стадион "Ал-Байт", който със своите 60 000 места е вторият по големина в страната. На спортното съоръжение, което е конструирано във формата на огромна номадска шатра, ще се проведе и церемонията по откриването на турнира, на която е поканен и президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Зрителите, които искат да гледат мачовете на живо, освен билет, трябва да имат и "хая кард", която се издава само на хора, които имат по две дози от ваксините срещу коронавирус.

Група A: Катар, Ирак, Оман, Бахрейн

Група B: Тунис, Обединени Арабски Емирства, Сирия, Мавритания

Група C: Мароко, Саудитска Арабия, Йордания, Палестина

Група D: Алжир, Судан, Египет, Ливан.