ФИФА планира годишен турнир за клубовете от 2024 година, който трябва да се играе на всеки четири години, заявиха от ръководството на световния футбол след среща на съвета в Руанда, предаде ДПА.

Съветът одобри "стратегическата концепция" на турнира, в който победителят от Шампионската лига в Европа трябва да играе на неутрален терен в победителя от плейофите между шампионите на останалите пет конфедерации във ФИФА.

Схемата е подобна на настоящото Световно клубно първенство, което се играе като мини турнир между победителите на шесте конфедерации и се провежда всяка година.
Турнирът ще се промени до формат от 24 отбора от 2025 година, като ФИФА определи във вторник критериите за класиране.

Дванадесетте отбора от Европа ще включват последните четири победители в Шампионската лига, което означава, че Челси (2021) и Реал Мадрид (2022) вече са си осигурили участие. Другите клубове ще бъдат избрани на базата на рейтинга им от последните четири години, като не може да има повече от 2 отбора от страна, освен ако съответната страна няма повече от двама различни победителя в Шампионската лига за периода.

Съветът на ФИФА одобри и календара за мачове на женския футбол 2024-25, както и при мъжете за периода 2025-2030.

Най-голямата промяна е в мъжкия футбол, като от 2026 година нататък ще има нов прозорец от 16 дни, в които ще се изиграят по 4 международни мача за националните отбори в края на септември и началото на октомври, който ще обедините двата прозореца, които съществуват в момента.

Ще има и деветдневен прозорец и по два мача през март, юни и ноември, което остава непроменено.