Международната федерация по футбол (ФИФА) временно спря новите си правила за агенти по целия свят, докато Европейският съд не вземе решение след разпореждания срещу прилагането на някои от новите разпоредби, съобщиха от ръководния орган на световния футбол.
 
Футболните агенти са в спор с ФИФА, след като през юли загубиха обжалването за блокиране на нови правила, които биха ограничили комисионните им за трансфери и въвеждането на изпити, които мениджърите трябва да преминат, за да си осигурят лиценз.
 
Съдилища в Германия и Испания издадоха временни разпореждания срещу прилагането на някои от разпоредбите при вътрешни трансфери по-рано тази година.
 
ФИФА започна процедура по обжалване на разпореждането в Германия и решение се очаква в началото на 2024 година.
 
За да изпълни решението, ФИФА заяви, че ще спре прилагането на новите правила за всеки трансфер, който има връзка с Европейския съюз. Но спирането на разпоредбите стана глобално, за да се избегнат проблеми с международните трансфери до или от континента.
 
Трансферният прозорец по средата на сезона в Европа отваря на 1 януари.
 
По-рано този месец трибунал на Английската футболна асоциация също постанови, че предложените разпоредби са несъвместими с британския закон за конкуренцията./БТА