Европейският шампион по футбол с Италия Джанлуиджи Донарума, както и победителят с екипа на Челси в Шампионската лига Едуард Менди са двама от тримата вратари, които ще се борят за приза Вратар на годината на ФИФА.

Световната футболна централа уточнява, че заедно с Донарума и Менди, третият вратар с най-много получени гласове е Мануел Нойер от Байерн Мюнхен. Германският ветеран вече е печелил наградата през 2020-а година. Ако спечели пък, сенегалецът ще бъде първият африкански вратар с такъв приз.

Също така има германско участие и при жените на вратарския пост. Това е Ан-Катрин Бергер, която пази вратата на женския Челси, също спечелили Шампионската лига, но при нежния пол. Останалите претендентки са Кристиане Ендлер, която е от Чили, но пази на Олимпик Лион, както и Стефани-Лин Мари Лаб - канадка, защитаваща вратата на Пари Сен Жермен.

Тримата с най-много гласове сред треньорите ще бъдат обявени през утрешния ден, а тройките с най-добрите футболисти в двата пола ще станат ясни в петък.

Церемонията по връчването на призовете ще се състои на 17-и януари в Цюрих и ще бъде предавана по телевизията на ФИФА в съчетание с истинско шоу.