В Гърция ще разрешат на отборите от елитното си футболно първенство да играят пред публика от 13 февруари или два месеца, след като клубовете бяха наказани да играят на празни трибуни заради полицейски служител, който бе сериозно ранен при сблъсъци на волейболен мач, предаде “Ройтерс”.

В Гърция боевете между футболни хулигани и фенове са често срещано явление на и извън стадионите, преди и след мач, като правителството опитва от години да реформира футбола, чийто имидж е сериозно засегнат от криминални банди и хулигани, склонни към насилие. 31-годишният полицай почина през декември от раните си, дни след като бе ранен от факла по време на жестоки сблъсъци на волейболен мач, чийто домакин бе Олимпиакос.

Правителството обяви в сряда, че феновете могат за посещават мачове от гръцката Суперлига от 13 февруари, но правилата ще бъдат много стриктни. “Ако има насилие на мач, комитет ще налага жестоки глоби и ще затваря отново стадиони”, каза спортният министър на страната Янис Вруцис. "В случай, че опасни предмети бъдат хвърлени на терена, стадионът ще бъде затворен за следващия мач. Задължение на държавата е да гарантира сигурността на хората", добави той.

От следващия месец футболните и баскетболните клубове ще трябва да имат инсталирани камери на игрището и по трибуните, за да се следи поведението на привържениците. От 9 април феновете ще трябва да се идентифицират сами чрез апликация за мобилни телефони, въведена от гръцкото правителство, на входа на всяко спортно съоръжение.