Новият футболен клуб Маями, един от основателите на който е бившата английска звезда Дейвид Бекъм, беше приет в Мейджър Лийг Сокър на САЩ.

"С огромна гордост искам да приветствам Маями в Мейджър Лийг Сокър. Знаем, че с клуба са ангажирани точните хора и смятаме, че сега е най-подходящото време Маями да стане един от градовете в лигата", коментира комисионерът на МЛС Дон Гарбър.

Бекъм съобщи за намерението си да основе футболен клуб в града в Южна Флорида още преди четири години, но проектът се забави заради сериозни проблеми с намирането на подходящо място за изграждането на клубен стадион. През миналото лято все пак инвеститорите около бившия английски национал успяха да закупят земя в предградието Оувъртаун и да получат разрешението за изграждането на 25-хилядно съоръжение с изцяло частни средства.

Бекъм разчита на финансовата подкрепа на консорциум, в който са включени местни бизнесмени с компании в строителството и комуникациите, Мадайоши Сон, основател и изпълнителен директор на СофтБанк, както и продуцентът Саймън Фулър.

"Това е нещо, което беше мечта от много, много години. Когато възникна идеята за създаването на отбор, за мен имаше само един възможен град и това беше Маями. Това е място, което привлича със своето разнообразие, култура, хора, време, плажове. Пътят беше дълъг и изпълнен с трудности", коментира Бекъм.

Собствениците не дадоха повече детайли за ФК Маями.

"Всички допълнителни информации за клуба, за дебютния сезон в МЛС, името, логото и спортно-техническото ръководство ще бъдат оповестени в бъдеще", се казва в официалното съобщение на лигата.

Бекъм единствено заяви, че се надява Маями да започне участие в МЛС през 2020 година, а според неофициална информация правата за включването на клуба в шампионата ще струват 25 милиона долара.