Лидерът в Бeларуската Висша лига – Слуцк отстъпи изненадващо у дома от Енергетик-БГУ с 1:2 в първа среща от 8-ия кръг на първенството. Ясурбек Яхшибоев реализира две дузпи за гостите през първата част, а Умар Бала Мохамед върна едно попадение за Слуцк в края на първата част, което обаче не се оказа достатъчно. Така "студентите" прекъснаха серията от пет поредни срещи без поражение на "бяло-сините".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Победа!!! Повержен лидер чемпионата , берем 3 очка и идем дальше 💪

Публикация, споделена от ФК «Энергетик-БГУ» (@energetik_minsk) на

Срещата започна с натиск на „студентите“ и в 17-ата минута те получиха дузпа за нарушение на Денис Образов срещу капитана Алексей Носко. Зад топката застана Ясурбек Яхшибоев, който откри резултата.

В 28-ата минута Енергетик получи нова дузпа. Витали Трубило събори в наказателното поле Яхшибоев и съдията назначи наказателния удар. С изпълнението се зае потърпевшия, който увели аванса на гостите – 0:2.

Домакините се окопитиха и тръгнаха по-смело в атака. Така се стигна до 41-ата минута, когато Сослан Такулов центрира отляво в наказателното поле, където Сергей Чаботаев игра с глава и прати на пътя на Умар Бала Мохамед, който намали резултата – 1:2.

През втората част Енергетик се дръпна назад и остави инициативата на Слуцк, който пропусна добра възможност в 58-ата минута, когато Умар Мохамед стреля с глава, но право във вратаря Артур Леско.

Ясурбек Яхшибоев пропусна добри възможности на два пъти на контраатака за гостите в 55-ата и 88-ата минута, когато пък бе останал сам срещу вратаря Борис Панкрятов, но не успя да го преодолее.

В ответната атака пък резервата Артьом Сердюк имаше шанс да донесе точката за домакините, но добра намеса на стража Леско спаси Енергетик.

От 71-ата минута на мача пък „студентите“ играха и с човек по-малко заради втори жълт и съответно червен картон за Аик Мусаханян. Това обаче не попречи на гостите да стигнат до трите точки.

С тази загуба Слуцк все пак остава лидер с 16 точки след осем кръга, но има шанс да бъде изместен от Торпедо Жодино и БАТЕ Борисов, които са с мач по-малко. Енергетик-БГУ пък събира актив от 15 точки и се настанява временно на втората позиция. В следващия кръг Слуцк приема Рух Брест, докато Енергетик гостува на Ислоч.