Президентът на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино заяви, че е уверен в победата си в предстоящите избори за ръководител на организацията. На 31 март той обяви, че ще издигне своята кандидатура, а на 23 юни ФИФА съобщи, че конгресът, на който ще се проведат изборите, ще се състои на 16 март 2023 година в Кигали (Руанда).

"Уверен съм в победата, защото получавам подкрепа от цял свят. Футболът е отборен спорт, рекламата на ФИФА също е екипна работа. За да направите това, трябва да имате подкрепа по целия свят", каза Инфантино на пресконференция след заседание на Съвета на ФИФА в Оукланд, подкрепа по целия свят.

Италианецът беше избран на поста на извънреден конгрес през февруари 2016 година и замени Сеп Блатер. През юни 2019-а. Инфантино беше преизбран за президент на конгреса на ФИФА в Париж.

"Преди шест години бях избран да направя реформи, да прочистя организацията. Министерството на правосъдието на САЩ върна повече от 200 милиона долара на ФИФА, свързани с корупция в миналото, което според мен е уникален феномен. Ние, разбира се, инвестираме тези пари във футбола. Това показва доверието на властите в новата ФИФА", добави той.

"Страните и асоциациите по света виждат ползите от преразпределението на доходите във футбола. Ето защо чувствам много силна подкрепа от цял свят. Възнамерявам да продължа да работя за доброто на футбола", завърши Инфантино.

Промените в начина на работа на трансферния пазар в световния футбол ще започнат с плащания към организации, които развиват играчи, и след това ще засегнат прозрачността на плащанията между клубовете, обясни той.

"Бяха одобрени правилата на Информационния център на ФИФА. Решихме да го създадем преди няколко години като част от реформата на системата на трансферния пазар. Всички плащания, свързани с трансфери, ще минават през центъра. Ще започнем с компенсации на клубовете, които се занимават с обучението на играчите от най-ранна възраст. Има такива клубове по целия свят и те вършат изключително важна работа", коментира Инфантино.

Новите разпоредби ще влязат в сила на 16 ноември 2022 година. Според ФИФА, тренировъчните клубове от цял свят ще получават около 400 милиона долара на сезон, което е пет пъти повече от в момента.

"Сега това се случва, защото такива клубове са малки, понякога аматьорски, и нямат ресурс да искат пари. Решихме да направим системата автоматизирана - всеки трансфер на професионален играч, който включва компенсация за обучение и солидарни плащания, ще бъде автоматично изпращан до клубовете, използвайки информационния център на ФИФА. Това ще промени живота на малките клубове", продължи той.

"Тези правила изпращат ясен сигнал за реформа на международните трансфери. ФИФА се ангажира да защитава целостта на играта и да гарантира, че футболната пирамида работи гладко в дух на солидарност и прозрачност. Футболът трябва да създаде трансферна система, която се основава на отчетност, на подкрепата за справедливо преразпределение на доходите на всички нива на играта", каза президентът на ФИФА.