Бившият европейски клубен шампион Цървена звезда и останалите 15 първодивизионни тима подновиха тренировки в понеделник, след като правителството на балканската страна отслаби някои от ограничителните си мерки за овладяване на пандемията от COVID-19.

Сръбската футболна асоциация ще реши в сряда кога и в какъв формат ще бъде подновена лигата, като мениджърът на „звездашите“ Деян Станкович, чийто тим в на върха в класирането, призна, че е бил щастлив от това да види играчите си след близо два месеца под карантина. „Ние поддържахме връзка по телефона и в социалните мрежи, но е страхотно да ги видя отново на тренировъчното игрище, нямаме търпение да започнем на пълни обороти. Това е знак, че принуждаваме коронавируса да отпусне своята хватка, но най-важното нещо е всички сфери на живота да се завърнат към нормалния си ритъм“, сподели 41-годишният наставник, който спечели Шампионска лига през 2010 с екипа на Интер.

Някои магазини, ресторанти и кафенета отвориха отново врати в сръбската столица в понеделник , като на спортистите им бе позволено да тренират отново навън, но извънредното положение в страната, включително всекидневните вечерните часове, все още е в сила. Всекидневните вечерни часове от 18:00 до 05:00 часа сутринта вероятно ще бъдат свалени тази седмица, но градският транспорт в Белград остава забранен. Сърбия до момента има регистрирани 9 464 случая на заразата и 193 жертви. Ръководни лица от Сръбската футболна асоциация индикираха, че първенството ще бъде подновено в края на май или началото на юни, и президентът на федерацията Славиша Кокеца сподели, че ще зависи от клубовете да решат дали искат сезона да бъде съкратен.

„Попитахме всички първодивизионните и втородивизионни клубове да гласуват дали искат да играят още четири кръга до края на редовния сезон или да останат с 11-те оставащи. Ще следваме мнозинството. Ако стигнем до вариант с четири кръга, ще се консултираме с клубовете относно вероятно решение на футболната асоциция за удължаване на първите две дивизии“, сподели Кокеца пред местната информационна агенция Танджуг. Шампионът Цървена звезда, който стана носител на КЕШ през 1991, води в първенството с 69 точки от 26 мача, на 11 пред градския си съперник Партизан. След 30-те срещи от редовния сезон, лигата ще се раздели на две – шампионатен плейоф, включващ първите осем в класирането и плейоф за изпадане, включващ останалите осем тима. Отборите играят един срещу друг веднъж във формат групова фаза в плейофите.