Отборът на Чили се класира за финала на Копа Америка, след като победи с 2:0 Колумбия в драматичен полуфинал. Така за втора поредна година Алексис Санчес и компания ще спорят с Аржентина и Лео Меси за трофея.

Точни за чилийския успех бяха Арангис и Хосе Фуенсалида, който се разписаха в 7-ата и 11-ата минута.

Срещата предложи доста любопитни моменти на зрителите, а началото на второто полувреме бе отложено с няколко часа заради разразила се буря и опасност от ураган. В последствие мачът се доигра, а колумбийците не успяха да обърнат нещата в своя полза. Нещо повече в 57-ата минута останаха с човек по-малко след втори жълт картон на Карлос Санчес.

Чили започна много силно мача и успя да вкара бързи два гола. Колумбийците, от своя страна, влязоха много несигурни в срещата и дадоха много лесно инициативата на своя съперник. „Ла Роха“ поведе още в 7-та минута след много груба грешка в отбраната на колумбийците. Фуенсалида центрира в наказателното поле на Колумбия, след което Хуан Куадрадо не успя да изчисти топката с глава, а я изпрати в краката на Чарлс Аранхис, който отблизо не пропусна да вкара.

Колумбия Чили

източник: Gulliver/Getty Images

Чилийците продължиха да доминират и в 9-та минута Маурисио Исла центрира остро в наказателното поле на Колумбия, като се опита да взаимодейства с Едуардо Варгас, но Сантиаго Ариас в последния момент успя да изчисти топката в корнер.

Чили удвои преднината си в 11-та минута. Алексис Санчес стреля, топката срещна десния стълб на вратата на Давид Оспина, след което Фуенсалида отблизо не пропусна да вкара в опразнената врата. Алексис Санчес направи отличен пробив отдясно, премина двама футболисти на Колумбия, след което излезе сам срещу Давид Оспина и стреля от малък ъгъл, но вратарят успя да спаси и да избие в корнер.

Колумбия постепенно се окопити и започна да създава опасности пред вратата на Клаудио Браво. Хамес Родригес комбинира отлично с Роджър Мартинес в 23-та минута, а той стреля, но Клаудио Браво демонстрира отличен рефлекс и спаси.

Пабло Ернандес получи контузия в лявото коляно и бе сменен принудително в 29-та минута от Ерик Пулгар.

Хамес Родригес се опита да изненада Клаудио Браво с далечен удар в 31-та минута, но топката премина встрани от левия стълб на чилийската врата.

Две минути по-късно Сантиаго Ариас бе изведен на отлична позиция в наказателното поле на Чили, но Клаудио Браво отново се намеси перфектно и спаси. В добавеното време на първата част Клаудио Браво се наложи да се намесва на три пъти последователно. Той първо отрази удара на Карлос Санчес, след това боксира топката при центриране от страна на Хамес, а накрая я улови след ново изсипване в наказателното поле на Чили.

Гръмотевична буря отложи началото на второто полувреме на втория полуфинал на Копа Америка. Бурята се разрази малко преди старта на втората част на двубоя, който се игра на стадион „Солджър Филд“ в Чикаго. Привържениците, които бяха заели местата си на стадиона веднага бяха изведени, като имаше реална възможност двубоят да се доиграе в следващия ден.

Колумбия Чили

източник: Gulliver/Getty Images

Все пак до подобен сценарий не се стигна. След спирането на дъжда, официалните лица прецениха, че няма опасност и срещата може да се доиграе.

Така бе поставен старт на втората част, която не започна по мечтания за Колумбия начин. Карлос Санчес извърши нарушение заради, което получи втори жълт картон и напусна игра. По този начин задачата на колумбийците стана още по-сложна, а в 67-ата минута само класната намеса на Давид Оспина предотврати трети гол в мрежата на Колумбия. Ерик Пулгар нанесе опасен удар с глава след центриране в пеналта, но Оспира успя да отрази и така резултатът остана непроменен.

В заключителните минути играчите на Колумбия положиха максимални усилия, за да направят обрат, но личеше известна нервност в действията на символичните домакини. Малко преди последния съдийски сигнал емоциите взеха връх и се получи спречкване между футболистите от двата лагера, но до сериозни сблъсъци не се стигна. Същевременно фен проби охраната и нахълта на терена. Стюардите положиха максимални усилия, за да хванат немирника, който в няколко минути ги разиграва.  

Така след чист успех с 2:0 Чили стигна до решителния мач. Припомняме, че другият финалист победи домакина САЩ с 4:0, за да си осигури място в битката за трофея.